O Πρόεδρος Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στους δρόμους για επιβολή της τάξης επικαλούμενος νόμο του 1807

Με πεδίο μάχης εξακολουθούν να μοιάζουν, για έβδομη ημέρα, πολλές περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, πέθανε από ασφυξία στα χέρια του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τουλάχιστον 40 πόλεις της χώρας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο τον περιορισμό των επεισοδίων ενώ μέλη της Εθνοφρουράς έχουν ενεργοποιηθεί σε τουλάχιστον 23 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας έξω από τον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί για τη βιαιότητα της αστυνομίας, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης. Καθώς ο Τραμπ έδινε ομιλία στον Κήπο των Ρόδων, απειλώντας να στείλει στρατό σε πολιτείες όπου οι κυβερνήτες δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις ταραχές και αποκαλώντας τον εαυτό του «σύμμαχο όλων των ειρηνικών διαδηλωτών», ακουγόταν ο ήχος των εκρήξεων και οι φωνές των διαδηλωτών. Αφότου το πλήθος έλαβε επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις να διαλυθεί πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας της πόλης, δέχθηκε «βροχή» από δακρυγόνα. 

Επικαλούμενος κατά τρόπο αμφιλεγόμενο έναν νόμο του 1807 ο οποίος είχε ψηφιστεί για να βοηθά τις πολιτείες να αντιμετωπίζουν εξεγέρσεις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως θα στείλει χιλιάδες στρατιώτες καθώς και μέλη ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ενστόλων και πολιτικών) για την επιβολή της τάξης και την ανάκτηση της κρατικής κυριαρχίας στους δρόμους των πόλεων.

«Αν μία πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την υπεράσπιση της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών τους, θα στείλω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θέλω οι οργανωτές αυτού του τρόμου να είναι ενήμεροι ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και μεγάλες ποινές φυλάκισης. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Antifa και άλλοι ηγετικοί υποκινητές της βίας. Νόμος και τάξη. Έχουμε έναν όμορφο νόμο κι από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί πλήρως, θα σας βοηθήσουμε στις δουλειές σας και τις οικογένειές σας». «Για να σταματήσουν οι καταστροφές, οι λεηλασίες, οι βανδαλισμοί, οι προπηλακισμοί κι η καταστροφή περιουσίας. Απευθύνουμε στον καθένα προειδοποίηση: Το κέρφιου στις 7 η ώρα θα τηρηθεί αυστηρά. Όσοι απειλούν αθώες ζωές και περιουσίες θα συλληφθούν, θα κρατηθούν και θα διωχθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ωστόσο, τόσο οι Κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Ιλινόις και του Μίσιγκαν που μίλησαν στα ΜΜΕ, όσο και νομικοί, ανέφεραν ότι για να γεμίσουν οι δρόμοι με αμερικανούς στρατιώτες εντός των ΗΠΑ θα πρέπει είτε να προσκληθούν από τους Κυβερνήτες πολιτειών, ή να υπάρχει θέμα αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, όπως συνέβη το 1957 στο Αρκάνσας, για να εφαρμοστεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, CNN, Εφημερίδα Καθημερινή

Print Friendly, PDF & Email