Με σημερινή του απόφαση το Διοικητικό Δικαστήριο Κύπρου (Γαβριήλ Δ.) έκρινε ως αντισυνταγματική την αποκοπή σύνταξης γήρατος λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.
Η αιτήτρια στην προσφυγή 897/16 είχε συμπληρώσει την καθορισμένη ηλικία για σύνταξη γήρατος στις 23.6.2012 και υπέβαλε αίτηση στις 9.4.2015. Ο αιτητής στην προσφυγή 898/16 είχε συμπληρώσει την καθορισμένη ηλικία την 1.11.2009 και υπέβαλε αίτηση και αυτός στις 9.4.2015. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενέκριναν την αίτηση από τις 9.1.2015 και δεν την ενέκριναν για οποιαδήποτε προηγούμενη περίοδο, κατ’ επίκληση του Κανονισμού 3(5) της ΚΔΠ 288/10 που προβλέπει πως το δικαίωμα στη σύνταξη παραγράφεται για όσο χρονικό διάστημα υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης πέραν των τριών μηνών.
Το Δικαστήριο, αφού υπενθύμισε πως η σύνταξη συνιστά περιουσιακό δικαίωμα που μπορεί να περιοριστεί, αλλά όχι να καταργηθεί, ούτε στη βάση του ίδιου του Νόμου, πολύ δε περισσότερο από τις διατάξεις δευτερογενούς νομοθεσίας, έκρινε πως είχε επέλθει στέρηση του δικαιώματος στη σύνταξη η χορήγηση της οποίας δεν τελούσε υπό οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση πέραν της πλήρωσης των ασφαλιστικών προϋποθέσεων από τους ασφαλισμένους. Η στέρηση αφορούσε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ήταν παράνομη.
Το Δικαστήριο πρόσθεσε πως και αν ήθελε κριθεί πως δεν είχε επέλθει στέρηση του δικαιώματος, αλλά περιορισμός, και πάλι αυτός είχε αντισυνταγματικά τεθεί μέσω κανονιστικής πράξης, αντί διά νόμου, χωρίς εξέταση αν οι περιορισμοί ενέπιπταν εντός των συνταγματικών προϋποθέσεων, αν τηρείτο η αρχή της αναλογικότητας και αν είχε καταβληθεί δίκαιη αποζημίωση για τον περιορισμό.
Διαβάστε την απόφαση ΕΔΩ.