Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στο Μαυροβούνιο, με αφορμή πάνελ πολιτών για τη διαφθορά

Σε ειδική ολομέλεια του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν εισηγήσεις συνέλευσης πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα συμμετάσχει την Τρίτη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET).

Η συνέλευση πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο μεταξύ 29 και 31 Οκτωβρίου, συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και λειτούργησε κατ’ ανάλογο τρόπο με τα πάνελ πολιτών, που αποτελούν μέρος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τη συνέλευση διοργάνωσε η Βουλή του Μαυροβουνίου, με τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM) και το Κέντρο Δημοκρατικής Μετάβασης (CDT).

Η συνέλευση αποτελείτο από 50 πολίτες του Μαυροβουνίου, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία, κατά τρόπο που να αντανακλά την ποικιλομορφία του πληθυσμού της χώρας.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική. Στόχος της συνέλευσης ήταν, επίσης, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους ενθαρρύνει στον αγώνα κατά της διαφθοράς, καθώς και να ενδυναμώσει τη σχέση μεταξύ πολιτών και κοινοβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια αυτού του είδους, που διοργανώνεται με συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελείται από τους επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας Στήριξης για τη Δημοκρατία και τις Εκλογές για τα Δυτικά Βαλκάνια, Βλάντιμιρ Μπίλτσικ (ΕΛΚ, Σλοβακία), Τέις Ρούτεν (Σοσιαλδημοκράτες, Ολλανδία) και Ντάνιελ Φρόιντ (Πράσινοι, Γερμανία).

Οι τρεις ευρωβουλευτές επρόκειτο επίσης να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον Πρωθυπουργό Ζντράβκο Κριβόκαπιτς και τον Πρόεδρο της Βουλής Αλέξα Μπέτσιτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις επαφές τους οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγείρουν το θέμα του σεβασμού των αξιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων για σεβασμό του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,