Ανοίγουν τα οδοφράγματα την Κυριακή – Δείτε τις λεπτομέρειες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή του Συμπρόεδρου της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία κ. Λεωνίδα Φυλακτού.

Μετά τη σύσκεψη, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «μετά τη σημερινή σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας και της διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ότι από την 21η Ιουνίου θα επιτρέπεται σε Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση.Επιπλέον, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε πρόσωπα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.

Η απόφαση, βεβαίως, δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη  ότι οι Τουρκοκύπριοι – μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται επίσης πως ομόφωνη ήταν η θέση της επιστημονικής ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα, αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες  για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές εις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Ερωτηθείς, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενημέρωση του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email