ΕΕ: Φόβοι υπονόμευσης της ανεξαρτησίας των δικαστών και του κράτους δικαίου εξαιτίας του περί Εθνικής Ασφάλειας Νόμου στο Χονγκ Κονγκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τον “Νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας”, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έγκριση από το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας της σχετικής  νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε πως η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ενέκρινε τον Νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια τον εξέδωσε στο Χονγκ Κονγκ την ίδια μέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με αυτόν τον νόμο που εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική προηγούμενη διαβούλευση με το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ και την κοινωνία των πολιτών.

Δείτε επίσης: “Μία χώρα, δύο συστήματα” – Διχάζει το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ισχυρό μερίδιο στη συνεχιζόμενη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής `μια χώρα, δύο συστήματα`. Αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον βασικό νόμο και τις διεθνείς δεσμεύσεις, καθώς και στον σεβασμό αυτής της αρχής”, ανέφερε.

“Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση του νέου νόμου με τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απαραίτητη την πλήρη προστασία των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, του τύπου και της δημοσίευσης, καθώς και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, της συνέλευσης και των διαδηλώσεων. Οι διατάξεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR), όπως κατοχυρώνονται στη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως”, σημείωσε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι ο νόμος κινδυνεύει να υπονομεύσει σοβαρά τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και να έχει επιζήμια επίδραση στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του κράτους δικαίου. Και οι δύο αυτές αρχές παραμένουν ουσιώδεις για τη συνεχή σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ, και επομένως έχουν ζωτικό ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει την Κίνα να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη που υπονομεύει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ στον νομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τις επιπτώσεις ενός τέτοιου νόμου και θα συνεχίσει να εκφράζει τις ανησυχίες της στον διάλογο με την Κίνα. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ακόμη και στο πλαίσιο των προσεχών εκλογών του Νομοθετικού Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί και σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως κατοχυρώνονται στον Βασικό Νόμο”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email