Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων υποστηρίζει ότι η Κύπρος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για πάταξη του φαινομένου της εμπορίας προσώπων με ένα ολοκληρομένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο.
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
Με την ευκαιρία τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων, το Υπουργείο Εσωτερικών ως εθνικός συντονιστής για την εμπορία προσώπων, τονίζει αρχικά ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα θύματα, σημειώνει, συχνά στρατολογούνται, μεταφέρονται και στεγάζονται με τη χρήση βίας, καταναγκασμού ή απάτης και εξαναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, την επαιτεία, τη συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, ή την αφαίρεση οργάνων.
Η Κύπρος, σημειώνεται, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων, ενώ η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.
Το Υπουργείο, στην ανακοίνωσή του τονίζει πως το κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητα του φαινομένου, όσο και για την κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών για τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η Κύπρος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλες διεθνείς Συμβάσεις.
Σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με την οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ποινές για την διάπραξη των αδικημάτων της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ζήτησης ή/και χρήσης υπηρεσιών των θυμάτων.
Σημαντική επίσης τροποποίηση για την ουσιαστική προστασία των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είναι και ο αποκλεισμός της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως, ήταν θύμα εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης.
Η χώρα μας, καταλήγει η ανακοίνωση, συμμετέχει φέτος με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος και την Europol, σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία που στοχεύει στην ενημέρωση πιθανών θυμάτων για το ότι μπορεί να είναι θύματα καθώς και για τα δικαιώματά τους και τρόπους εξεύρεσης βοήθειας.
Πηγή: KYΠΕ/Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών