Ανακοίνωση Κινηματικής Νομικής Υποστήριξης

Μας έχει σταλεί για δημοσίευση η πιο κάτω επιστολή από την Κινηματική Νομική Υποστήριξη:

Πόσοι μισθοί νέων δικηγόρων των 800 ευρώ χρειάζονται για να κλείσουν ένα “diamond table” στο γκαλά του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου;

Πρόσφατα μετά από έρευνα του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) ανακοίνωσε πως η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων λαμβάνουν μισθό κάτω από 1000 ευρώ το μήνα.[1] Στην ίδια έρευνα ένα ποσοστό 42% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει υποστεί ηθικά παρενοχλητική/παραβιαστική συμπεριφορά (mobbing) στον χώρο εργασίας, ενώ μια στις δύο νέες δικηγόρους (51%) ανέφερε ότι έχει βιώσει δυσμενή διάκριση στην εργασία της λόγω φύλου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην καταγγέλλει το περιστατικό (97,5% συνολικά).

Η έρευνα του ΠΔΣ επιβεβαιώνει αυτά τα οποία ήδη βιώνουμε: τις οικονομικές ανισότητες που κυριαρχούν στο δικηγορικό επάγγελμα με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος ενώ οι νέες και νέοι δικηγόροι σε μικρά και μεγάλα γραφεία να γίνονται καθημερινά αντικείμενο εκμετάλλευσης με εξουθενωτικά ωράρια και πενιχρούς μισθούς. Την ίδια ώρα είναι φανερό πως οι νέες και νέοι δικηγόροι είναι ευάλωτοι αλλά και δεν εμπιστεύονται ούτε τον ΠΔΣ ούτε την πολιτεία για να τις προστατεύσουν από περιστατικά δυσμενούς διάκρισης στη βάση φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή παραβιαστικής συμπεριφοράς.

Έχοντας και επίσημα αυτά τα δεδομένα ενώπιον του ο ΠΔΣ ανακοινώνει τη διεξαγωγή Legal Gala Dinner με premium diamond τραπέζια των 2500 ευρώ με σκοπό τη διαφήμιση και τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των οικονομικά ισχυρών δικηγόρων και του κεφαλαίου («στελέχη υψηλού επιπέδου C-Suite» κατά τον ΠΔΣ), αποδεικνύοντας πως δεν μπορεί να αφουγκραστεί πραγματικά τις ανησυχίες και τα προβλήματα των νέων δικηγόρων.

Με την ραγδαία αύξηση των νέων δικηγόρων σε συνδυασμό με την συνεχή οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων η οικονομική ανισότητα εντός του δικηγορικού κόσμου της Κύπρου έχει ενταθεί σε σημείο που δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς πλέον. Είναι πασιφανές πως οι εργοδότες (ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων) και οι έμμισθοι νέοι δικηγόροι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτή η διαπίστωση άλλωστε δεν γίνεται στα πλαίσια ηθικής κριτικής αλλά στη βάση των πραγματικών συνθηκών: η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων, συχνά με μεταπτυχιακά και σπουδές χιλιάδων ευρώ στη Κύπρο και στο εξωτερικό αμείβονται με μισθό κάτω των 1000 ευρώ, όσοόσο δηλαδή για να πληρώνεται το ενοίκιο και τα βασικά έξοδα του μήνα.

Καταγγέλλουμε ως πρόκληση προς τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους δικηγόρους το Gala Dinner της χλιδής και των αφεντικών που διοργανώνει ο ΠΔΣ.

Στην εποχή της φτωχοποίησης της νέας γενιάς, των απορυθμισμένων ωραρίων εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης η ανάγκη για οργάνωση και αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

[1]https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1332553/mideniki-anochi-se-paranomoyntes-dikigroys.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,