Οι δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της διαφθοράς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καλεί όλους σε στενή συνεργασία και συστράτευση σε ένα ουσιαστικό αγώνα κατά της διαφθοράς μέσα από την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς.

Η ετοιμασία, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τόσο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς όσο και του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς αποτελούν ουσιαστικά την έναρξη μιας πορείας που για πρώτη φορά ακολουθείται στα κυπριακά δεδομένα. Η έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο 2017 και του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης τον Μάιο 2019, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ριζική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς στον τόπο μας. 

Με σκοπό την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, για προώθηση της υλοποίησης του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προωθεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γενικής, αλλά και ειδικής φύσεως για την Πρόληψη της Διαφθοράς. Από την έγκριση του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς, πραγματοποιήθηκαν εννέα εκπαιδευτικές δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές και με διάφορους αποδέκτες. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν να φέρουν τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες ένα βήμα πιο κοντά στον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η ετοιμασία και η εφαρμογή Σχεδίων Δράσης από κάθε Υπουργείο, Υπηρεσία και φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

GRECO: Κλειδί για την πάταξη της διαφθοράς, η πολιτική βούληση

Με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) Marin Mrčela επεσήμανε, σε δημόσια δήλωση του, ότι σε πάρα πολλές χώρες βλέπουμε διαφθορά ή ανήθικες συμπεριφορές, από τα ίδια τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τους δημόσιους θεσμούς μας. Αυτό, τόνισε,  μειώνει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του κοινού προς αυτούς τους θεσμούς, γεγονός που, με τη σειρά του, προκαλεί διάβρωση στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι προσδοκίες των πολιτών, σχετικά με την υποδειγματική συμπεριφορά των κατόχων δημόσιων υπηρεσιών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, εάν διευρυνθεί το χάσμα, μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων των θεσμών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κατέληξε, είναι αναμφισβήτητο ότι η πολιτική βούληση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική καταπολέμησή της διαφθοράς. Τα 49 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να εφαρμόσουν τις συστάσεις της GRECO πλήρως και έγκαιρα για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε η διαφθορά σε πολιτικό επίπεδο να αποφευχθεί πριν είναι πολύ αργά και να γίνουν πραγματικότητα οι διεφθαρμένες πρακτικές .

Πηγή: Γραφείο Τύπου και πληροφοριών/ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email