ΕKT: Δεσμεύεται να υπακούσει στις εντολές του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφαση που εξέδωσε επικρίνει την αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, αμφισβητώντας προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της όταν αγόραζε έως 2 τρισ. ευρώ κρατικό χρέος την τελευταία 5ετία και έδωσε στην κεντρική τράπεζα περιθώριο τριών μηνών να αποδείξει ότι το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ήταν αναγκαίο και «αναλογικό». Εαν η ΕΚΤ αποτύχει να το αποδείξει μέσα σε τρεις μήνες, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) πρέπει να εξέλθει από το πρόγραμμα και να πουλήσει τα ομόλογα αξίας 533,9 δισ. που κατέχει, απεφάνθη το δικαστήριο, στήνοντας σκηνικό πιθανού χάους στις αγορές.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα  με ανακοίνωση της παραπέμπει, σε απάντησή της, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, οπου επεσήμανε πως η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών και υποστηρίζει ότι η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

To Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΚΤ μετά από έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της Bundesbank και το νομικό τμήμα της ΕΚΤ για την απόφαση του ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PSPP).Στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο. Προσθέτει επίσης ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Τέλος, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Διαβάστε την απόφαση του ΔΕΕ

Δείτε επίσης: Το Kοινοτικό Δίκαιο υπερέχει του Εθνικού, σχολιάζει η Κομισιόν για απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για το QE της ΕΚΤ

Με πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ και ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Print Friendly, PDF & Email