Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης

Διαβάστε την Ανακοίνωση της “Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Πρωτο.Δι.Κα)” ημερ. 25/10/2023.

Από το 1967 το Ισραήλ κατέχει παράνομα τα εδάφη της Παλαιστίνης. Αυτό έχει αναγνωριστεί σε σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με το τελευταίο της Γενικής Συνέλευσης τον Δεκέμβρη του 2022 (77/208) να καλεί σε σεβασμό του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τον άμεσο τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Μάλιστα την παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης αλλά και τον παράνομο εποικισμό της από το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) ήδη από τον Ιούλιο του 2004 με την γνωμοδότηση του στην υπόθεση «Οι Έννομες Συνέπειες από την Κατασκευή του Τείχους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη». Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί και εκδικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και η νέα υπόθεση «Νομικές Συνέπειες που Απορρέουν από τις Πολιτικές και τις Πρακτικές του Ισραήλ στο ΚατεχόμενοΠαλαιστινιακό Έδαφος, Συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος υπό κατοχή, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της να παρέμβει στη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις, ενώ η κατοχική Τουρκία έχει παρέμβει, παίζοντας και το παιχνίδι εντυπώσεων, υποστηρίζοντας την υπόθεση των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής. Δηλαδή η όψιμη συμμαχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ δεν ζημιώνει μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά και ευρύτερα πλήττει την αξιοπιστία της ως ένα κράτος που παλεύει για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αυτή η εγκατάλειψη της πολιτικής αρχών σχετικά με τον αγώνα των Παλαιστινίων, εκφράστηκε και στο πιο ψηλό βαθμό από την επιμονή του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Προέδρου της Βουλής να μιλούν για «πλήρη στήριξη στο Ισραήλ» και στο δικαίωμα του στην αυτοάμυνα. Καταρχάς δεν μπορεί να υπάρχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα για την κατοχική δύναμη γιατί η ίδια πρώτη έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με πράξη επίθεσης και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα στην αυτοάμυνα για τον επιτιθέμενο (aggressor), ιδιαίτερα εντός των κατεχομένων εδαφών της Παλαιστίνης.[1] Όπως ούτε η Ρωσία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά από ουκρανική αντεπίθεση, ούτε το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα που να του επιτρέπει επίθεση στην κατεχόμενη Γάζα.[2] Βέβαια ακόμα και στο βαθμό που έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα το Ισραήλ, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το εξασκεί διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου τόσο στη Δυτική Όχθη αλλά ιδιαίτερα στη Γάζα που μέσα σε δύο εβδομάδες έχει δολοφονήσει πάνω από 2000 παιδιά. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα να καταλήγει στη σημερινή κατάσταση όπου το Ισραήλ δολοφονεί ένα παιδί κάθε 15 λεπτά. Τα καταδικαστέα και αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς κατά αμάχων στις 7/10/23 δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ. Δεν μπορεί να υπάρξει αναλογικότητα στην απάντηση ενός εγκλήματος πολέμου με ένα άλλο ούτε και φυσικά η εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι υπό τη ρήτρα της αμοιβαιότητας. Επομένως, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που υπόσχονται πλήρη στήριξη στο Ισραήλ, κάτι που επιβεβαίωσαν και σε ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 12/10/23, χρειάζεται να απαντήσουν, στους πόσους νεκρούς αμάχους και στα πόσα εγκλήματα πολέμου σταματά η «πλήρης στήριξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ;

Καλούμε τη Κυπριακή Δημοκρατία να στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων για να συνεχιστεί η διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ξεκίνησε το 2021 για τα εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, από όποιον και αν διαπράττονται, στην οποία διερεύνηση αντιτίθενται σθεναρά το κράτος του Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Θεωρούμε πως εκτός από εγκλήματα πολέμου, όπως η δολοφονία αμάχων, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και εκκλησίες αλλά και ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας με αποτέλεσμα την στέρηση πρόσβασης σε νερό, φαγητό και ηλεκτρισμό για πάνω από 2 εκατομμύρια αμάχων (βλέπε και πρόσφατη ανακοίνωση των ειδικών του ΟΗΕ), το Ισραήλ διαπράττει και το έγκλημα της Γενοκτονίας. Σύμφωνα με το άρθρο 6(γ) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου:

«Γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις οι οποίες διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, ως τέτοια:

(α) Ανθρωποκτονία με πρόθεση μελών της ομάδας

(β) Πρόκληση βαρείας σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας

(γ) Με πρόθεση επιβολή επί της ομάδας συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

Οι χιλιάδες νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι σε συνδυασμό με τις τελευταίες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων όπως του Υπουργού Άμυνας ότι «πολεμάμε ανθρώπους-ζώα και θα συμπεριφερθούμε ανάλογα», του ίδιου του Πρωθυπουργού Νετανιάχου που εκφράζει την καθαρή πρόθεση του να ισοπεδώσει τη Γάζα, λέγοντας ότι «η Γάζα είναι η πόλη του κακού» αλλά και του εκπροσώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που δηλώνει πως «δίνουμε έμφαση στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια» σχετικά με τις επιθέσεις τους σε μια πολύ μικρή περιοχή με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, στο ιστορικό συγκείμενο των προηγούμενων 16 ετών αποκλεισμού της Γάζας και τις πολλές δεκαετίες καταπίεσης και διώξεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνης αποτελούν αρκετά στοιχεία για ανοίξει η διερεύνηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας κατά του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ.Τέλος, σύμφωνα και με τις εκθέσεις της Διεθνής Αμνηστίας και της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ το Ισραήλ διαπράττει και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του άπαρχαιντπου καθορίζεται στο άρθρο 7(1)(ι) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Για να μπορέσουμε πραγματικά να μιλήσουμε για ειρήνη στην περιοχή πρέπει να αντιληφθούμε ότι το Παλαιστινιακό δεν ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στις 7/10/2023. Μόνο μέσα στο 2023, δηλαδή από τη 1/1/2023 μέχρι τις 19/9/2023 ο ΟΗΕ αναφέρει πως είχαν δολοφονηθεί από το Ισραήλ 227 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων τα 40 ήταν παιδιά. Η ειρήνη στην περιοχή δεν θα έρθει με την «πλήρη στήριξη» μας σε ένα κράτος που παραβιάζει βίαια το διεθνές δίκαιο αλλά με την πλήρη στήριξη μας σε μια ειλικρινή ειρηνευτική διαδικασία που θα τερματίζει την ισραηλινή κατοχή και θα επιτρέπει και στους δύο λαούς να ζήσουν ελεύθεροι.

[1]Βλέπε το Άρθρο 3(α) του Ψηφίσματος 3314 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον ορισμό της Επίθεσης.

[2]Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Γάζα θεωρείται ακόμα υπό την κατοχή του κράτους του Ισραήλ, βλέπε και τη θέση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού: https://www.icrc.org/en/document/ihl-occupying-power-responsibilities-occupied-palestinian-territories.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,