Άλλαξαν τα φώτα στο νομοσχέδιο για τη διαφθορά

Στην κυριολεξία η Νομική Υπηρεσία “άλλαξε τα φώτα” στο νομοσχέδιο που προβλέπει στη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς αφού στα δύο προηγούμενα αγνοήθηκαν ως φαίνεται οι θέσεις τριών Επιτρόπων και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής όπου διαφάνηκε το αλαλούμ που υπάρχει, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέμενε συζήτηση επί αναθεωρημένου κειμένου που ετοίμασε, ενώ η Νομική Υπηρεσία επεξεργάστηκε άλλο κείμενο στο οποίο επέφερε σωρεία αλλαγών.

Για το θέμα χρειάστηκε να συνομιλήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, με την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, και συμφωνήθηκε το νέο κείμενο της Νομικής Υπηρεσίας να περάσει από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και την ερχόμενη Τετάρτη να οδηγηθεί ξανά στην Επιτροπή Νομικών για συζήτηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, τόνισε ότι η Επιτροπή είχε αρχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την απόσυρσή του για αναθεώρηση ώστε να μπουν και οι εισηγήσεις διαφόρων Επιτρόπων καθώς και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Στις 31 Οκτωβρίου το αναθεωρημένο κείμενο αποστάληκε πίσω στη Βουλή. Η Νομική Υπηρεσία διά εκπροσώπου της, ανέφερε ότι προέβη σε σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο «που του άλλαξαν τα φώτα». 

Χθες, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι με βάση το νομοσχέδιο, τον Επίτροπο και τους δύο βοηθούς του που θα αποτελούν την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς θα διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα παύονται όπως οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα διορίζονται για μια τριετή θητεία με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μία, ενώ όπως ανέφερε, εισήχθη πρόνοια για ασυμβίβαστο εκ του διορισμού, ενώ θα απαγορεύεται να διορίζεται κάποιος Επίτροπος Διαφάνειας αν διετέλεσε υπουργός ή βουλευτής. Επίσης, η Αρχή δεν θα έχει ανακριτικό ρόλο αλλά θα διενεργεί διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Στην Επιτροπή, οι Επίτροποι Προσωπικών Δεδομένων, Διοικήσεως και Νομοθεσίας, καθώς και εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή, ανέφεραν ότι οι εισηγήσεις τους δεν λήφθηκαν υπόψη στο αναθεωρημένο κείμενο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ, είπε ότι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, επαναλαμβάνοντας ότι ο εγκέφαλος και πρωταγωνιστής στο φαγοπότι, δεν ήταν βουλευτής του ΔΗΣΥ αλλά του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η Επιτροπή τον περασμένο Μάρτη έδωσε χρόνο για διαβούλευση και αντί αυτό να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που διέρρευσε και να έρθει έγκαιρα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο, εισπράξαμε έναν ορυμαγδό από fake news ότι περίπου η νομοθεσία που θα ρύθμιζε αυτό το θέμα βρίσκεται στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών. 

Πηγή : Φιλελεύθερος

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,