Aισιόδοξος ο Υπουργός για την αύξηση ποινών στις επιχειρήσεις αλλά η διαδικασία καθυστερεί – Την Τετάρτη ξανά στην Επ. Νομικών το νομοσχέδιο

Η Αστυνομία λαμβάνει όλα τα μέτρα που ο νόμος της επιτρέπει για να μπορέσει να χειριστεί τα θέματα των παρανομιών σε υποστατικά, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου η Αστυνομία θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να προβαίνει σε άμεση άρση των οποιωνδήποτε παρανομιών. «Πιστεύω ότι η γενική φιλοσοφία έτυχε της σύμφωνης γνώμης και αυτό έχω δει από τις δηλώσεις όλων των βουλευτών μετά τη συνεδρία» της Επιτροπής Νομικών, είπε ο Υπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Ολοκληρώνονται σε ένα μήνα οι εργασίες για το νέο Εφετείο στο Φιλοξενία

Κληθείς στο περιθώριο την επιθεώρησης των εργασιών στο «Φιλοξενία» να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις καταγγελίες σε υποστατικά, αυτά συνεχίζουν να παρανομούν, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο περί Λοιμοκάθαρσης νόμος, που ρυθμίζει τα θέματα της ορθής λειτουργίας των υποστατικών, σε αυτή την μορφή που είναι σήμερα δε παρέχει οποιαδήποτε δυνατότητα έκδοσης διατάγματος για άρση λειτουργίας επιχείρησης. Τα πρόστιμα τα οποία υπάρχουν είναι το εξώδικο των 300 ευρώ, η δε ποινή σε περίπτωση που κάποιος οδηγηθεί στο δικαστήριο είναι μέχρι 6 μήνες φυλάκιση και μέχρι 3.000 ευρώ, είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο νομοσχέδιο στην Επιτροπή Νομικών, το οποίο απέστειλε αυθημερόν σε όλους τους βουλευτές, με τον κ. Σαββίδη να λέει πως συμφωνούν όλοι στη φιλοσοφία του. Με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι ποινές και τα εξώδικα, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε υποστατικού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος – είτε από το δικαστήριο είτε από την Αστυνομία – να σταματήσει την οποιαδήποτε παρανομία, είπε. Είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μην επιτρέπουν την παραβίαση των πρωτοκόλλων και των κανονισμών, ανέφερε. Σημείωσε ότι η Αστυνομία με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις παρανομίες και να οδηγήσει τους παραβάτες στα δικαστήρια. «Είμαι όμως βέβαιος ότι με την ψήφιση του νόμου, ελπίζω την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχει η Αστυνομία πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να προβαίνει σε άμεση άρση των οποιωνδήποτε παρανομιών» ανέφερε ο Υπουργός.

Το νέο νομοσχέδιο θα συζητηθεί ξανά την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών και δεδομένου ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή, πρόσθεσε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψουν εμπόδια, λέγοντας ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών έδειξαν να συμφωνούν με τη φιλοσοφία. Ενδεχομένως να έχουν κάποιες παρατηρήσεις ή κάποια σχόλια, ήσσονος πιστεύω σημασίας για λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαδικασία ή την περίοδο ισχύος του διοικητικού διατάγματος της Αστυνομίας για την άρση λειτουργίας, αλλά συμφωνούν στη γενική φιλοσοφία, ανέφερε.

Επίσης, την Τρίτη το πρωί εκδικάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου η υπόθεση για την αναστολή λειτουργίας υποστατικού που δεν κατείχε άδεια λειτουργίας και παραβίαζε επανειλημμένως τον Περί Λοιμοκαθάρσης Νόμο. Με απόφαση δικαστηρίου αίρεται η αναστολή λειτουργίας εφόσον εξασφαλίστηκαν οι αρμόδιες άδειες και εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου οι καταγγελίες παραβίασης του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί εγκαίρως από την Ολομέλεια της Βουλής, τότε το συγκεκριμένο υποστατικό θα πληρώσει απλά ένα μικρό ποσό ως πρόστιμο και θα συνεχίσει να επαναλειτουργεί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,