Αίρονται όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών – Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των δέκα ατόμων

Στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εισέρχεται η Κύπρος,  η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουνίου.

Διαβάστε ολόκληρο το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας

  • Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη καταργείται πλήρως το μέτρο αποστολής γραπτού μηνύματος (sms)  στον αριθμό 8998 για έγκριση των μετακινήσεων των πολιτών ως επίσης η απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.
  • Επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα, ενώ ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λ.π, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
  • Επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Επίσης, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.
  • Από 23 Μαΐου, ανοίγουν οι παραλίες και επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες. Επαναλειτουργούν, επίσης, και τα πρακτορεία στοιχημάτων.
  • Από την 1η Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, ενώ τα λιμάνια θα τεθούν σε σε πλήρη λειτουργία, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια
  • Επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων, ενώ κλειστά παραμένουν νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί.
  • Πρεμιέρα επίσης και για τους χώρους εστίασης που μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στον εξωτερικό χώρο τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή θα λάβει αποφάσεις τόσο για το σχέδιο δράσης επαναλειτουργίας των αεροδρομίων όσο και για την επαναδραστηριοποίηση των ξενοδοχείων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email