5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων – O Πρόεδρος της βουλής επισημαίνει την ανάγκη για διαρκή και δυναμική αξιολόγηση των θεσμικών μας οργάνων με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, που συνδιοργανώνει διαδικτυακά η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Στη Διάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης μαζί με εκατό και πλέον Προέδρους εθνικών κοινοβουλίων.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στην οποία ήταν συν-εισηγητής με τίτλο «Η δημοκρατία και ο μεταβαλλόμενος ρόλος των κοινοβουλίων στον 21ο αιώνα», ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη θεμελιώδη σχέση μεταξύ κοινοβουλίων και πολιτών, που αποτελεί τον πυρήνα κάθε δημοκρατικής διακυβέρνησης και η οποία πρέπει τακτικά να ενισχύεται και να διευρύνεται. Οι παγκόσμιες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που διαμορφώνουν τη νέα διεθνή πραγματικότητα, τόνισε, επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των στόχων των κοινοβουλίων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις προκλήσεις του αιώνα μας.

Υπό το φως της πανδημίας, η οποία έχει επανακαθορίσει την διεθνή ατζέντα, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη για διαρκή και δυναμική αξιολόγηση των θεσμικών μας οργάνων και του ουσιαστικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής, αλλά και μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, επεσήμανε ο κ. Συλλούρης.

Μιλώντας για τη ζωτικής φύσεως σημασία των δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι προκειμένου να επιτευχθεί η προώθηση μιας διαδραστικής, διαφανούς και καθολικής σχέσης με τους πολίτες, τα κοινοβούλια καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχική δημοκρατία και ενισχύουν τον πλουραλισμό. Τέτοιες πρωτοβουλίες, συνέχισε, προωθούνται καλύτερα μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών, περιλαμβανομένης της τεχνολογίας blockchain, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων καινοτόμων εργαλείων. Στενότεροι δεσμοί με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και πρωτοπόρους στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας επιβάλλονται έτσι ώστε τα κοινοβούλια να μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στη χάραξη πολιτικής του 21ου αιώνα, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων διαύλων διαλόγου και επικοινωνίας με τους πολίτες, ο Προέδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο θεσμό της «Παράλληλης Βουλής» και τη λειτουργία του «Σπιτιού του Πολίτη», δύο πρωτοβουλίες της Κυπριακής Βουλής που, όπως εξήγησε, έχουν πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με το κοινό προς ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της διαφάνειας.

Ο κ. Συλλούρης επισήμανε, τέλος, τη σημασία που έχει για τα κοινοβούλια η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αποτελεσματική εκ μέρους τους τήρηση των αποφάσεων αυτών και η διασφάλιση επανεξέτασης των μέτρων έκτακτης ανάγκης που λήφθηκαν, όταν υποχωρήσει η κρίση που προκλήθηκε στον τομέα της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19. «Καλούμαστε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, να αξιολογήσουμε τις αποτυχίες μας, όπου εντοπιστούν, και να λάβουμε προληπτικά μέτρα για αποφυγή παρόμοιου χάους στο μέλλον», είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εξάλλου, κατά το κλείσιμο των εργασιών της Διάσκεψης, εκπροσωπώντας τη γεωπολιτική ομάδα Twelve-Plus, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το κείμενο της Διακήρυξης που υιοθετήθηκε αποτελεί πρότυπο για τις αρχές του πολυμερισμού, της ειρήνης, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,