Πρόεδρος της Βουλής: Το έργο των νομικών της οικογένειας Σαριπόλου

Εσπερίδα με θέμα «Νικόλαος Ι. Σαρίπολος, Νικόλαος Ν. Σαρίπολος: Οι κυπριακής καταγωγής θεμελιωτές του Δημόσιου Δικαίου στην Ελλάδα», συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προς τιμήν δύο μεγάλων κυπριακής καταγωγής προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Σε χαιρετισμό του στην Εσπερίδα, που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «απόψε έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας παρουσιάσουν με ομιλίες τους τη ζωή και το πολυσχιδές έργο των δύο Σαριπόλων, ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους από την Κύπρο και την Ελλάδα, που με προθυμία αποδέχθηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτή την εσπερίδα, τους οποίους θέλω και από αυτό το βήμα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω θερμά».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1817, και πέρα από την ακαδημαϊκή δραστηριότητά του, ξεχωρίζει η συμμετοχή του στη Β΄ Εθνική Συνέλευση ως πληρεξουσίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η καθοριστική συμβολή του στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του ελληνικού συντάγματος του 1864, το οποίο είχε ο ίδιος εισηγηθεί.

«Ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος θεμελίωσε και υπηρέτησε με τη διδασκαλία του και το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο τρεις μεγάλους κλάδους του Δημόσιου Δικαίου: το Συνταγματικό Δίκαιο, το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το σύνολο του Ποινικού Δικαίου. Με το σύγγραμμά του «Πραγματεία του Συνταγματικού Δικαίου» έθεσε γερά τις βάσεις διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ένθερμος εκφραστής των ιδεών του πολιτικού και του συνταγματικού φιλελευθερισμού, του ουμανισμού και του συνόλου των πολιτειακών μεταβολών των μέσων του 19ου αιώνα, ως απότοκο του διαλόγου του με την ευρωπαϊκή παιδεία και τις ευρωπαϊκές ιδέες, έβαλε τα πρώτα στέρεα θεμέλια της επιστήμης της αστικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Ωστόσο, η παρουσία του στη δημόσια ζωή της Ελλάδας δεν περιοριζόταν μόνο στη νομική και πολιτική επιστήμη. Ο πλούσιος συναισθηματικός του κόσμος αποζητούσε ως μέσο έκφρασης την καλλιτεχνική δημιουργία. Από έφηβος είχε εκδηλώσει την ποιητική του ευαισθησία, γράφοντας ποιήματα και μελετώντας συστηματικά αρχαίους συγγραφείς μέχρι και το τέλος της ζωής του», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στον Νικόλαο Ν. Σαρίπολο, ο οποίος έζησε και έδρασε σε μια εποχή όπου οι νομικές επιστήμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση, είπε ότι ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1899.

«Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, σε ηλικία μόλις 23 ετών, αφοσιώθηκε στη διδασκαλία αρχικά ως Υφηγητής και αργότερα ως Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, καθώς και για κάποια χρόνια ως προσωρινός Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Νικόλαος Ν. Σαρίπολος υπήρξε παράδειγμα αφοσίωσης του νομοδιδασκάλου προς την ιδέα του ακαδημαϊκού καθήκοντος. Δίδαξε ως το 1923, οπότε αποχώρησε λόγω ασθένειας», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, η δράση του ως επιστήμονα δεν περιορίστηκε μόνο στο πανεπιστήμιο.

«Ξεχωρίζει ο διορισμός του το 1910 ως γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου κατά το διάστημα της ολιγόμηνης θητείας του συνέταξε το γνωστό «Σχεδίασμα Σαριπόλου», που αποτέλεσε το προσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864», συμπλήρωσε.

Παρά το σύντομο του ενεργού βίου του, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, ο Νικόλαος Ν. Σαρίπολος υπήρξε πολυγραφότατος και με το επιστημονικό του έργο άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές στο πεδίο της συνταγματικής επιστήμης.

«Το πολύτιμο έργο του «Ελληνικόν Συνταγματικόν Δίκαιον», ένα κατά γενική ομολογία πλήρες, χρηστικό και συστηματικό έργο του Συνταγματικού Δικαίου της Ελλάδας, αποτέλεσε επιστημονική τομή σε σχέση με τη σύντομη προϊστορία της ελληνικής συνταγματικής επιστήμης. Διδάσκοντας, αλλά και συγγράφοντας επιδίωκε να συντελέσει, όπως έγραφε ο ίδιος, «εις την μόρφωσιν πολιτών αληθώς ελευθέρων και πειθαρχούντων». Αδιαμφισβήτητα, οι δύο Σαρίπολοι προσέφεραν πολλά στον ελληνισμό με το διαχρονικής σημασίας και αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο έργο τους και  δικαίως συγκαταλέγονται στις κορυφαίες μορφές του νομικού πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, δικαίως προσαγορεύθηκαν ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος «ο γενάρχης» της συνταγματικής επιστήμης και του ευρύτερου Δημόσιου Δικαίου και ο Νικόλαος Ν. Σαρίπολος «ο θεμελιωτής» της επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα.

«Η Βουλή, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την τεράστια προσφορά των δύο εξαίρετων νομομαθών, έχει απευθύνει πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως προβεί σε μετονομασία αμφιθεάτρου του πανεπιστημίου προς τιμήν τους. Με χαρά ανακοινώνουμε σήμερα τη μετονομασία του Αμφιθεάτρου Α του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σε «Αμφιθέατρο Σαριπόλων». Η Βουλή έχει επίσης απευθύνει πρόταση προς τους δημάρχους Λάρνακας και Λευκάρων, από όπου καταγόταν ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος και ο πατέρας του, να προβούν σε ονομασία ή μετονομασία οδού ή πλατείας των δήμων τους σε οδό ή πλατεία Σαριπόλων», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι στον δήμο Λεμεσού, από όπου καταγόταν η μητέρα του Νικόλαου Ι. Σαριπόλου, υπάρχει ήδη, από το 1910, πλατεία που φέρει το όνομά του.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,