Επιστημονικό Συνέδριο για τα 60 χρόνια από τις Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «60 χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου: Μια αποτίμηση», που διοργάνωσαν από κοινού το Κέντρο Μελετών Τάσος Παπαδόπουλος και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Με την διεξαγωγή του Συνεδρίου επισημοποιήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο πλευρές, γεγονός που επισημάνθηκε με έμφαση στις εναρκτήριες ομιλίες από την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και τον Καθηγητή Νίκο Καρτακούλλη, Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

Την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα αποτελέσει αφετηρία για ακόμα περισσότερες συμπράξεις μεταξύ των δύο οργανισμών στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και μελέτης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας επισήμανε με τη σειρά του και ο κ. Χρύσης Παντελίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου. Ο κ. Παντελίδης ήταν συντονιστής στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που ακολούθησε, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές των Συμφωνιών.

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε πως αυτές έγιναν χωρίς τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι Συμφωνίες υπήρξαν το θεμέλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Τουρκία ήταν κυρίως αυτή που καθόρισε την έκβαση των συνομιλιών, που οδήγησαν στις Συμφωνίες και σ’ έναν «γάμο κατ’ ανάγκην» ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, και ότι εδώ και 57 χρόνια οι Συμφωνίες δεν εφαρμόζονται. Επισημάνθηκε, τέλος, πως με συγκρούσεις δε μπορεί να λειτουργήσει τίποτε, ενώ όπως τόνισε με έμφαση ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «δεν υπογράφεις συμφωνία αν πιστεύεις πως μετά θα την αλλάξεις».

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου εννιά συνολικά ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κύπρο επιχείρησαν λεπτομερή ανάλυση των Συμφωνιών και των επιπτώσεων τους, με σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,