Απορρίφθηκε η προσφυγή του κόμματος «Ανεξάρτητοι-Συμμαχία Ανατροπής» για διαγραφή του από το Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με  απόφασή του ημερομηνίας 25/2/2022, επικύρωσε την απόφαση του Εφόρου Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων για ανάκληση εγγραφής κόμματος υπό την ονομασία «Ανεξάρτητοι-Συμμαχία Ανατροπής» στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, αφού συμφώνησε με το περιεχόμενο της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Έφορο για «σύγχυση που δυνατόν να προκληθεί στο μέσο συνετό πολίτη, και κατ’ επέκταση για λόγους δημοσίου συμφέροντος, από τη χρήση της λέξης ‘Ανεξάρτητοι’ στην επωνυμία ενός πολιτικού κόμματος», όπως το ίδιο το Δικαστήριο αναφέρει.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο, συμφωνώντας με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, κατέληξε ότι προκύπτει σαφής διαχωρισμός στους δυνατούς συνδυασμούς υποψηφίων πέραν των μεμονωμένων, αφού υποψήφιοι μπορεί να είναι συνδυασμοί κόμματος, συνδυασμοί περισσότερων κομμάτων και συνδυασμοί ανεξαρτήτων, και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εκ της νομοθεσίας δυνατότητα συνδυασμού κόμματος με ανεξάρτητους.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι στην προκείμενη περίπτωση προστέθηκε στην επωνυμία ενός πολιτικού κόμματος, έννοια που ετυμολογικά παραπέμπει σε πρόσωπο εκτός κόμματος, ενώ και η ίδια η επωνυμία του πολιτικού κόμματος παραβίαζε τον Εκλογικό Νόμο ως προς τη δυνατότητα υποψηφίων για δημιουργία συνδυασμών.  Περαιτέρω, το Δικαστήριο προέβη στην κατάληξη ότι ο Έφορος άσκησε την εξουσία που όφειλε να ασκήσει ανακαλώντας πράξη που ήταν στην ουσία ελαττωματική και παράνομη, δίδοντας, μάλιστα στους αιτητές  εναλλακτικές λύσεις και επιλογές για τροποποίηση της ονομασίας του Κόμματος πριν από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς επιβεβαιώνει γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας με αντικείμενο την ερμηνεία κρίσιμων διατάξεων τόσο του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου όσο και του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η κα Γιάννα Χατζηχάννα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και ο κ. Σίμος Πλατής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,