Υπουργός Οικονομικών: «Μια ντουζίνα μεταρρυθμίσεων είναι έτοιμη για να εκσυγχρονίσει την Κύπρο»

Για το μέλλον της οικονομία στην Ε.Ε, μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης στο Συνέδριο «The Economist», κάνοντας λόγο για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Κύπρο.

Όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου υπογράμμισε τα εξής:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ιδιαίτερα ικανοποιητικός, γύρω στο 3%. Οι τομείς των υπηρεσιών στους οποίους η οικονομία μας επικεντρώνεται, περιλαμβανομένου του τουρισμού, αποδεικνύονται, αυτή τη στιγμή, πιο ανθεκτικοί από την μεταποίηση. Πλησιάζουμε στην επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης, κάτι που θα τονώσει την κατανάλωση, ενώ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι στα σκαριά και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
  • Λειτουργούμε με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το 2019 θα είναι πέραν του 4%, και θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου που ακολουθούν. Αυτό το πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, αλλά ελαφρύνσεων και κινήτρων που έδωσαν ώθηση στους παραγωγικούς τομείς και στην ανάπτυξη και μέσω της ανάπτυξης ενισχύθηκαν και τα δημόσια έσοδα. Είναι το περιθώριο ασφαλείας που έχουμε δημιουργήσει, το οποίο πρέπει προσεκτικά και υπεύθυνα να διαχειριστούμε, μέσω ενάσκησης πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής,  σε περίπτωση που η επιβράδυνση αγγίξει τελικά και την χώρα μας.
  • Το τραπεζικό μας σύστημα έχει εξυγιανθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και είναι σε θέση να προσφέρει χρηματοδότηση, και μάλιστα με αρκετά ελκυστικά επιτόκια, χωρίς όμως τις υπερβολές και τα λάθη του παρελθόντος. 
  • Υπάρχει μια ντουζίνα περίπου σημαντικών μεταρρυθμίσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα που είναι έτοιμες, έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι ενώπιων της Βουλής. Τα περί μεταρρυθμιστικής  κόπωσης εκ μέρους της κυβέρνησης διαψεύδονται εκ των πράγματων. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν από τη Βουλή, που το ελπίζω, θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και την οικονομία μας, θα υποστηρίξουν την διευρύνση της παραγωγικής βάση και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Σε βάθος χρόνου ασφαλώς.
  • Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας έχει ενισχυθεί. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις που μας έφεραν στην επενδυτική βαθμίδα, την άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην οικονομία μας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού

Print Friendly, PDF & Email