ΕΤUC: το 28% των εργαζομένων στην ΕΕ έχει χάσει μόνιμα ή προσωρινά τη δουλειά του, 44,1% στην Κύπρο

To πρόγραμμα διάσωσης θέσεων εργασίας της ΕΕ θα έρθει πολύ αργά για να κάνει τη διαφορά, εκτός εάν υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα, προειδοποιεί η ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 28% των εργαζομένων έχουν χάσει τις δουλειές τους προσωρινά ή μόνιμα λόγω της πανδημίας. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 44,1% και στην Ελλάδα 46,5%.

Η ETUC απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη να ξεπεράσουν τις διαφορές και να προχωρήσουν στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, όπως υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Κατά την ETUC, το σύστημα θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υποστήριξη της απασχόλησης, να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης και να καλύπτει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν την πληρωμή της αποζημίωσης των μισθών μετά από αναφορές που πολλά ακόμη δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα λεπτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ETUC, οι μισοί (49,4%) των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι οι ώρες εργασίας τους μειώθηκαν από την έναρξη της κρίσης.

Το 15% των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους 3 μήνες, με τα υψηλότερα ποσοστά 34% στη Βουλγαρία, 23% στην Ελλάδα και πάνω από 20% στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και αλλού.

Το 6% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να πρέπει να εγκαταλείψουν τη κατοικία τους τους επόμενους έξι μήνες, επειδή δεν μπορούν πλέον να το αντέξουν οικονομικά, 10% παραπάνω σε τρία κράτη μέλη: Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα.

Τέλος καταγράφεται ότι 42 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν κατατεθεί για βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας – σημαντικά περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,