Υπουργός Υγείας : Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο


Την ελπίδα ότι σε δύο ή και τρείς μήνες θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέχρι να έλθει το εμβόλιο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό.

«Εμείς θα προχωρήσουμε σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Ελπίζω σε δύο-τρείς μήνες να αρθούν όλα τα μέτρα. Θα γίνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και κάθε φορά θα γίνεται αξιολόγηση βάση των επιδημιολογικών δεικτών που μας έχει δώσει η Επιδημιολογική Μονάδα. Διότι δεν είναι μόνο οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα δώσουν το πράσινο φως για την σταδιακή χαλάρωση αλλά μας έχουν δοθεί και δείκτες μέσω των οποίων θα αξιολογούνται τα μέτρα. Αν βάση της αξιολόγησης προχωρούμε καλά και μπορούμε να προχωρούμε με τη σταδιακή αλλά ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων, τότε ευελπιστώ σε δυο τρεις μήνες να επανέλθουμε στην καθημερινότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός.

Αύξηση στα κρούσματα με την χαλάρωση των μέτρων

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι με την χαλάρωση των μέτρων θα αναμένουμε και πρέπει να είναι αποδεκτό ότι θα υπάρξει μια αύξηση στα κρούσματα. Το σημαντικό είναι, σημείωσε, αυτή η αύξηση να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να πάμε στην επόμενη χαλάρωση και ούτω καθεξής. «Έχουν δοθεί συγκεκριμένοι δείκτες βάση των οποίων θα αξιολογούνται τα μέτρα και αν και εφόσον βάση των δεικτών κριθεί αναγκαίο, τότε αναγκαστικά θα επιστρέψουμε στην πρότερα κατάσταση. Δηλαδή, θα πάρουμε κάποια μέτρα, δεν έχουμε άλλη επιλογή», διευκρίνισε.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για την χαλάρωση των μέτρων

«Όλα θα γίνουν σταδιακά. Το τι μπορώ να σας πω είναι ότι ως γενικός κανόνας, επιχειρήσεις ή τομείς της οικονομίας, οι οποίοι έχουν να κάμουν με κόσμο είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν. Όσο περισσότερη επαφή έχει μια επιχείρηση με κόσμο, τόσο πιο αργά θα επαναλειτουργήσει», επεσήμανε.

Αισιόδοξα τα μηνύματα πορείας με τον κορωνοϊό

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είπε ο κ. Υπουργός, είναι αισιόδοξα τα μηνύματα, υπάρχει μια μείωση στα θετικά κρούσματα. «Πολλοί εκλαμβάνουν την πορεία των θετικών κρουσμάτων μόνο ως σημείο, το οποίο κρίνεται η μέχρι στιγμής πορεία. Για εμάς εξίσου σημαντικό, είναι και ο αριθμός των συμπατριωτών μας στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως και ο αριθμός των ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς και στα άλλα νοσοκομεία με τα θετικά κρούσματα. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες δυο τρεις εβδομάδες, όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γύρω στα δέκα άτομα καθημερινά και όσον αφορά το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι γύρω στα 15-20 άτομα καθημερινά. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αλλά στο Νοσοκομείο Αναφοράς και στις Εντατικές παραμένει ο ίδιος αριθμός».

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Δυστυχώς μέχρι να έλθει το εμβόλιο, είπε ο κ. Ιωάννου, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ανάμεσα μας. «Άρα και να αρθούν τα μέτρα, που σταδιακά θα υπάρξει μια χαλάρωση, τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας και να συνεχίσουμε να τα τηρούμε. Διαφορετικά θα υπάρξει έξαρση στα κρούσματα. Εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή ,τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε. Πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό», είπε.

Άρση των περιοριστικών μέτρων στα Αεροδρόμια

Σε ερώτηση τι θα γίνει με την άρση των περιοριστικών μέτρων στα Αεροδρόμια, ο Υπουργός είπε πως είναι πολύ ευαίσθητο θέμα διότι αντιλαμβάνεστε ότι και τα μέτρα μας να πάρουμε στην Κύπρο, ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, άρα με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εισαχθεί ξανά ο ιός και μάλιστα σε μεγάλα νούμερα. «Άρα χρειάζεται πολλή σκέψη πώς θα επαναλειτουργήσουν. Ένα μέτρο που μπορεί ληφθεί είναι να ζητείται από κάποιο να έχει τεστ αρνητικό για τον κορωνοϊό για να μπορεί να ταξιδέψει στην Κύπρο. Ευελπιστούμε και η τεχνολογία όσον αφορά την διενέργεια των τεστ να προχωρήσει ώστε να είναι πολύ πιο γρήγορη η διενέργεια και τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων», σημείωσε.

Τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 800 ατόμων

Κληθείς να σχολιάσει τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων που θα γίνει στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ιωάννου είπε πως θα καταδείξει αυτή η έρευνα σε ποιο βαθμό έχει εισχωρήσει ο ιός στην κοινωνία ανά επαρχία, ανά φύλο. «Θα μας δώσει πολύ χρήσιμα ευρήματα και μάλιστα επειδή είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται μας έχει ζητηθεί και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων, όπως διαβιβάσουμε τα ευρήματα της έρευνας αυτής», πρόσθεσε.

Έκδοση διαταγμάτων για νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά λειτουργούν για έκτακτα περιστατικά. «Με διάταγμα που θα εκδώσουμε, από την Δευτέρα θα επιτρέπονται και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Σε λίγες ημέρες θα εκδώσουμε άλλο διάταγμα, βάση του οποίου θα επιτρέπεται και η διενέργεια προγραμματισμένων εγχειρήσεων άρα θα εξυπηρετείται ο κόσμος που είχε προγραμματισμένες εγχειρήσεις. Για τα νοσοκομεία ούτως ή αλλιώς υπάρχει ένα πλάνο. Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα αναλυθεί το πώς θα λειτουργούν πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια σε περιβάλλον κορωνοϊού. Υπάρχει βραχεία νοσηλεία, όπου χειρίζονται τα περιστατικά του κορωνοϊού αλλά κάποια νοσοκομεία θα λειτουργούν μεικτά και θα έχουν τμήματα που θα χειρίζονται τον κορωνοϊό και τμήματα που θα είναι καθαρά από κορωνοϊό » , επεσήμανε.

Εργαζόμενοι τρίτων χωρών και μετανάστες

«Για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι αυτοί εμπίπτουν στο πρόγραμμα ελέγχου των 20.000 τεστ. Υπάρχει μια στενότητα στον αριθμό των εξετάσεων που μπορούν να διενεργούνται σε καθημερινή ή μηνιαία βάση. Παρά την στενότητα που υπάρχει, είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε προχωρήσει σε πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου 20,000 δειγμάτων, που μπορούμε να αναθεωρήσουμε κι αυτό το σχέδιο. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε να διενεργηθεί η μοριακή εξέταση σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτό είναι αδύνατο εξ ού και καμιά χώρα δεν το εφαρμόζει, πόσο μάλλον προληπτικά που το εφαρμόζουμε εμείς», σημείωσε. Σχετικά με τους μετανάστες, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι γίνεται έλεγχος στα συγκεκριμένα κέντρα όπου διαμένουν κι αν χρειάζεται με εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω μέτρα.

Εύσημα στην Κύπρο για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Ο κ. Ιωάννου τέλος, δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του έχει δώσει τα εύσημα σε ότι αφορά την διενέργεια των εξετάσεων. «Είμαστε η μόνη χώρα που συνεχίζουμε να ακολουθούμε το μοντέλο του άμεσου εντοπισμού των θετικών και της ιχνηλάτισης, κάτι που έχει τεθεί και ως απαραίτητη προϋπόθεση πλέον για όλες τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα. Μια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν σχετικό μηχανισμό που εμείς τον είχαμε και ουδέποτε τον καταργήσαμε. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διενέργεια εξετάσεων γίνεται μόνο σε ύποπτα περιστατικά ενδονοσοκομειακά. Είμαστε η τέταρτη χώρα του κόσμου στην διενέργεια τεστ» , συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,