Έντονο προβληματισμό για τη συνέχιση λειτουργίας επιχειρήσεων και την ανάγκη επιβολής επιπρόσθετων μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων .
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση, με βάση την οποία να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση βασικές υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν για την τροφοδοσία των υπεραγορών, τις υπεραγορές, τα φαρμακεία, τα καύσιμα και την αποκομιδή των σκυβάλων.Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και την επιβολή ενδεχομένως προστίμων στους παρανομούντες, εκτίμησε ότι μπορεί το πρόβλημα να τεθεί υπό έλεγχο ταχύτερα. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, θα πρέπει το πρόβλημα να τύχει διαχείρισης σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν κι αυτή την κρίση και αναμένεται ότι θα υπάρξει και κλείσιμο εταιρειών και αύξηση της ανεργίας. «Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι προέχει η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο βαθμό που μπορεί το κράτος. Η στήριξη θα πρέπει να δοθεί στις σωστές επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να κρατηθούν βιώσιμες για να μπορέσουν να ξαναπάρουν την οικονομία στα χέρια τους, μετά το τέλος όλου αυτού του προβλήματα», είπε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν, όπως είναι και η πρόθεση του κράτους και της ΕΕ, οποιοιδήποτε δημοσιονομικοί περιορισμοί. Το κράτος, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση αν χρειαστεί και του δημόσιου χρέους και θα πρέπει να βρει κονδύλια να ρίξει και στην οικονομία για να στηρίξει το κόσμο που δεν θα έχει αποθέματα να ζήσει αλλά και να στηρίξει τις υγιείς επιχειρήσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Αντωνίου, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη ανάγκη για επιβολή καθολικού lockdown ανέφερε ότι αναμένουν από την αρμόδια αρχή να πάρει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα μέλη της ΟΕΒ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανησυχιών από πολλές πλευρές και ιδίως από την κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία εκπροσωπείται στο σύνολό της από την ΟΕΒ, αφού εκφράζεται η απαίτηση να κλείσουν και αυτές οι επιχειρήσεις. Παράλληλα ο κ. Αντωνίου, επεσήμανε ότι με βάση και πληροφόρηση που έχει η ομοσπονδία από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, φαίνεται ότι χρειάζονται ακόμα δύο με τρεις μέρες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Είπε επίσης ότι υπάρχει η άποψη, με βάση διεθνείς εμπειρίες σε παρόμοιες περιπτώσεις, ότι τυχόν επιβολή πρόωρων μέτρων ενδέχεται να επιφέρει κόπωση στον πληθυσμό και χαλάρωση στην εφαρμογή τους πριν ξεπεραστούν οι κίνδυνοι. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει πρώτα για πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που παραβιάζονται, πριν υπάρξει απόφαση για οτιδήποτε άλλο.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ