Ο Υπουργός Οικονομικών Kωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σενάρια αντίδρασης για το ενδεχόμενο που το Εφετείο επικυρώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μέτρα που αφορούν τη νομική πτυχή, δηλαδή τροποποίηση του Συντάγματος και επανανομοθέτηση των μέτρων αλλά και εναλλακτικά δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο επί των δημόσιων οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών είναι :
- η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων, που θα οδηγήσει στη μείωση του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια στη διοχέτευση περισσότερων δαπανών σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές,
- η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία χαρακτήρισε ως «τη βαριά κληρονομιάς του παρελθόντος»,
- οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Αναφορικά με τη μετάβασή από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αυτή ήταν ομαλή παρά τη διαφορετική φύση των δύο Υπουργείων, τονίζοντας τη συνεργασία του με το Υπουργείο και στο παρελθόν. Υπογράμμισε επίσης, ότι τον χαροποιεί το γεγονός που ανέλαβε τη θέση σε μια περίοδο μετά την κρίση κι όχι υπό τα δεδομένα που ανέλαβε ο προκάτοχός του, που η Κύπρος βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη
Σχετικά με τις διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στις κοινωνικές επιχειρήσεις καθώς και το συνταξιοδοτικό, είπε ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και είναι καθοριστικές για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ενός μοντέλου ανάπτυξης αλλά και μιας καλύτερης κοινωνίας.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ και τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως οι εν δυνάμει κίνδυνοι στα δημόσια οικονομικά πηγάζουν από το κρατικό μισθολόγιο και το ΓΕΣΥ, υπενθυμίζοντας πως η πολιτεία συνειδητά επέλεξε να προϋπολογίσει αυξημένες δαπάνες για τη λειτουργία του ΓεΣΥ όπως το γεγονός ότι προϋπολογίστηκαν €150 εκατομμύρια για κάλυψη ελλειμμάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων, πέραν του σφαιρικού προϋπολογισμού.
Για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Πετρίδης είπε πως αιτήσεις που υποβλήθηκαν φτάνουν το 70% των όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ένας αριθμός που δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρός, προσθέτοντας πως η ουσία του σχεδίου ήταν να διαχωρίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτούς που με την βοήθεια του κράτους θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμοι και διαβεβαίωσε πως δεν θα κυνηγηθεί κανένας, ο οποίος έχει κριθεί μη βιώσιμος από το ΕΣΤΙΑ και δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.