Αλλαγές στη νομοθεσία για το θέμα των εγγυητών και των ΜΕΜΟ ζητά ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ), με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά αλλαγές στο θέμα των εγγυητών και των εμπράγματων επιβαρύνσεων (ΜΕΜΟ).

Ο ΣΠΠΚ θεωρεί ότι η νομοθεσία των εκποιήσεων έχει εκσυγχρονιστεί από το 2014 επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν με γρήγορους πλειστηριασμούς και η εξασφάλιση του ποσού οφειλής, καθιστά τη διευρυμένη πρακτική της χρήσης εγγυητών ως απαρχαιωμένη.

Αναφέρει ακόμη πως οι εγκλωβισμένοι εγγυητές και οι εμπράγματες επιβαρύνσεις (ΜΕΜΟ) στην περιουσία των εγγυητών, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και είναι άδικο να αποστερούνται την όποια πιθανή οικονομική δραστηριότητα, λόγω της καταχώρησης τους στο σύστημα Άρτεμις. Επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωση, ότι η εγγραφή ΜΕΜΟ στην περιουσία των εγγυητών θα έπρεπε να περιορίζεται στην εγγραφή μόνο της αναλογικής αξίας της εγγύησης και όχι σε όλη την περιουσία του εγγυητή, εφόσον ο απώτερος σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η εξασφάλιση της αποπληρωμής του ποσού εγγύησης και όχι η τιμωρία του εγγυητή. 

«Σε μια εποχή που γίνεται από όλους μια μεγάλη προσπάθεια εξαναγκασμού των στρατηγικών κακοπληρωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, η καταχρηστική χρήση εγγυητών δίνει κίνητρο για τη δημιουργία νέων στρατηγικών κακοπληρωτών και στρατηγικών πτωχεύσεων αφού εύκολα κάποιοι, αν και μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, επιλέγουν να φορτώσουν το πρόβλημα τους στους εγγυητές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email