Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σε επίσημη συνεδρία που είχε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Βιετνάμ, Πρέσβη Dang Dinh Quy, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα S/RES/2506 (2020), που ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020.
Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, επέδωσε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.
Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του χαιρετίζει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού.
Δείτε αναλυτικά τι προνοεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από πλευράς του το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά νομικό πλαίσιο μεταξύ ψευδοκράτους και ΗΕ για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ακόμη, ότι για να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η στάση της Ε/κ πλευράς για μη διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/Κ. “Εάν κανείς θέλει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρόβλημα, πρώτα πρέπει η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά να καταλήξουν στο θέμα της πολιτικής ισότητας με τρόπο που να περιέχει όλα τα στοιχεία”, αναφέρει συγκεκριμένα. Τέλος, διαμηνύεται πως για να υπάρξει μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει η Ε/κ πλευρά να συνεργαστεί με τους Τ/Κ για τους υδρογονάνθρακες.
Σε απάντηση της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί, για άλλη μια φορά, να τονίσει πως τα προσχήματα που η Τουρκία επικαλείται, για δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμα και έρχονται σε πλήρη αντίθεση:
1) Με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982).
2) Με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3) Με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.
Πέραν των πιο πάνω, με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγω των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών