Στην πρώτη ολομέλεια του 2020, το ΕΚ ζήτησε μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έθεσε τους πολίτες στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.
Την Τετάρτη το ΕΚ ζήτησε την αύξηση του στόχου για τη μείωση των εκπομπών CO2 στο 55% μέχρι το 2030, υποστηρίζοντας το σχέδιο της ΕΕ να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Την προηγούμενη ημέρα, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πρόταση για την χρηματοδότηση αυτής της πράσινης μετάβασης και την υποστήριξη των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από αυτήν.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν το όραμά τους σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ.
Την ίδια ημέρα, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενόψει του συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP 15) στην Κίνα, τον Οκτώβριο.
Στο επίκεντρο της ολομέλειας βρέθηκε, επίσης, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία εντός του Ιανουαρίου.
Οι πρόσφατες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράν βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των ευρωβουλευτών. Σε ομιλία του στο ΕΚ, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ ΙΙ της Ιορδανίας υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της χώρας του.
Το ΕΚ ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα που επικρίνει την επιδείνωση της κατάστασης στην Πολωνία και την Ουγγαρία όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο