Το Νομοσχέδιο για στρατηγικές επενδύσεις παρουσίασε στην Επιτροπή Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική πράξη αφενός μεν καθορίζει επί της ίδιας αρχής την απλοποίηση της διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε ότι  βοηθά και στέλνει  μηνύματα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Τόνισε, εξάλλου ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη την πρόθεση επίλυσης πολεοδομικών προβλημάτων και τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέσω τριών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Επίσης, όπως ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής, με την επέκταση του Σχεδίου παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, για πρόσθετη περίοδο δύο ετών, δίδεται η δυνατότητα νομιμοποίησης μικρών αυθαίρετων κατασκευών, σημειώνοντας ότι από το συγκεκριμένο Σχέδιο μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν 1.400 αιτητές, σε σύνολο 2.069 αιτήσεων.

Επίσης, είπε ότι με την έκδοση Υπουργικού Διατάγματος θα επιτρέπεται η αδειοδότηση οικιστικών αναπτύξεων χαμηλού κινδύνου (μέχρι διπλοκατοικίας), με την πολεοδομική άδεια να εκδίδεται κατά μέγιστον εντός 30 ημερών και την άδεια οικοδομής αυθημερόν.

Όπως σημείωσε «με την πρότασή μας καταργείται ουσιαστικά η ταλαιπωρία των αιτητών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για την ανέγερση μιας απλής κατοικίας θα έπρεπε να αποταθούν σε σωρεία υπηρεσιών, να υποστούν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και να αναμένουν μήνες για την έκδοση της άδειάς τους».

«Με το συγκεκριμένο Διάταγμα, η ευθύνη της αδειοδότησης μεταφέρεται στον μελετητή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθεί περίπου το 50% του συνόλου των πολεοδομικών αιτήσεων», διευκρίνισε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, του οποίου η συζήτηση άρχισε σήμερα στη Βουλή, στέλνονται μηνύματα στους επενδυτές ότι η Κύπρος εκσυγχρονίζεται και απαλλάσσεται από τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Εξήγησε ότι «ο επενδυτής απαλλάσσεται από τις παθογένειες του παρελθόντος και θα χρειάζεται να αποτείνεται πλέον μόνο στον Υπεύθυνο Έργου (Project Manager), ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπηρεσίας αδειοδότησης και του ίδιου», για να προσθέσει πως ο χρόνος έκδοσης των σχετικών αδειών δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τον ένα χρόνο κατά μέγιστο».

«Η εισαγωγή μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης – FAST TRACK, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη και καθιστά την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Νουρής είπε πως με τη διαδικασία ταχείας αδειοδότηση απαμβλύνονται πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, που αφορούν στο σύνολο των πολιτών, διευκρινίζοντας πως έχει ενημερώσει τη Βουλή ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου του τις επόμενες λίγες εβδομάδες να τροχοδρομηθεί και να ανακοινωθεί το Υπουργικό Διάταγμα, με το οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, για το θέμα των μικρών οικιστικών αναπτύξεων και συγκεκριμένα μέχρι διπλοκατοικία, που αφορούν το 50% των αιτήσεων, που απασχολούν τις πολεοδομικές αρχές.

«Με αυτή τη διαδικασία», είπε, «θεωρούμε ότι θα απαμβλύνουμε το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων στα θέματα αδειοδότησης και βεβαίως θα δώσουμε μια ανάσα στον απλό κόσμο, που υποβάλλει σήμερα μια αίτηση για ανέγερση κατοικίας και ταλαιπωρείται για πάρα πολλούς μήνες από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επικρατούν».

Επίσης, είπε ότι ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών πως έχει ανακοινώσει πως είναι πρόθεσή του να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο επέκταση της περιόδου για τα θέματα των πολεοδομικών κινήτρων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πρόσθετους αιτητές, που δεν είχαν την ευκαιρία την ευκαιρία στην προηγούμενη περίοδο να το πράξουν, να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων κινήτρων και να νομιμοποιήσουν τις αναπτύξεις τους.

Είπε ακόμα πως υπάρχουν κάποιες άλλες αιτήσεις,  που θα μελετηθούν και αυτό σημαίνει ότι ένας συγκριτικά μεγάλος αριθμός πολιτών, που είχαν μικρά προβλήματα στις αναπτύξεις τους, έχουν την ευκαιρία μέσω αυτών των προνοιών να τα νομιμοποιήσουν.

Επενδυτικός Νόμος

Για τον επενδυτικό νόμο, που αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις, ο κ. Νουρής είπε ότι η κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική πράξη αφενός μεν καθορίζει επί της ίδιας αρχής την απλοποίηση της διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε ότι  βοηθά και στέλνει  μηνύματα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

«Στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και με την ευχή βεβαίως ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος της Δημοκρατίας με τη, ψήφισή του από τη Βουλή, θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε μια περίοδο κατά μέγιστον 12 μηνών να παίρνουν τις απαραίτητες άδειες και τις πολεοδομικές και τις οικοδομικές», είπε.

Εξήγησε ότι η εισήγηση τους είναι πως μέσα σε αυτή τη 12μηνη περίοδο θα λαμβάνεται υπόψη και η περίπτωση στην οποία θα αποταθούν για κατά παρέκκλιση αίτηση -που συνήθως διαρκεί δύο μήνες και είναι εντός της περιόδου των 12 μηνών- όπως δε και τα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που όπως πρόσθεσε «έχουμε συνεκτιμήσει πως χρειάζονται περίπου 3 με 4 μήνες για να ολοκληρωθούν, αυτές θα συντρέχουν στην 12 μήνη περίοδο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ένας επενδυτής που θέλει να επενδύει στη χώρα μας με τη νέα τάξη πραγμάτων θα μπορεί να το πράττει, ξέροντας ότι υποβάλλοντας την αίτησή του -εάν εμπίπτει η αίτησή του στα συγκεκριμένα κριτήρια- θα μπορεί να αδειοδοτείται σε 12 μήνες».

Σε σχέση με τους προβληματισμούς, που έχουν εκφραστεί από τους βουλευτές κατά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το ΥΠΕΣ θα επανέλθει με συγκεκριμένες θέσεις επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Επίσης, είπε ότι το Υπουργείο του έχει ενημερώσει ότι ήδη η συγκεκριμένη μονάδα για την εφαρμογή των προνοιών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει λάβει  συγκεκριμένες αποφάσεις για τη στελέχωση και ότι ετοιμάζονται σχέδια υπηρεσίας.

«Είναι πρόθεση μας», σημείωσε, «στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ερχόμενου Ιουνίου να περιλάβουμε αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις ακριβώς για να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί με ασφάλεια να κινείται από τούδε και στο εξής και για τους επενδυτές, που δηλώνουν αρκετοί εξ’ αυτών ότι ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες διαδικασίες όσον αφορά τα θέματα της αδειοδότησης».

Αναφερόμενος περαιτέρω στην έννοια των στρατηγικών επενδύσεων, διευκρίνισε: «Επειδή συνήθως με την έννοια των στρατηγικών επενδύσεων νομίζουμε ότι εννοούμε μόνο κτιριακά συγκροτήματα και πύργους θέλω να διευκρινίσω ότι για εμάς η συγκεκριμένη πρόνοια του νομοσχεδίου είναι ευρύτατη και θέλουμε κάτω από την ομπρέλα των στρατηγικών επενδύσεων να περιβάλλουμε τις αναπτύξεις, που αφορούν την υγεία, την καινοτομία, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τις επικοινωνίες και πολλά άλλα».

«Επομένως δεν είναι μόνο θεματικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο άκρως αναπτυξιακό και βεβαίως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο στέλνει όπως είπα προηγούμενα μηνύματα ότι η Κύπρος θα αδειοδοτεί πλέον με πολύ συγκεκριμένο τρόπο χωρίς διακρίσεις τις συγκεκριμένες αιτήσεις μέσα σε περίοδο 12 μηνών».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες, που εκφράστηκαν εντός της συνεδρίας από την Ένωση Δήμων και οι οποίες κάνουν λόγο για καταστρατήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής είπε: «Ουδέν αναληθέστερο. Καθόλου δεν καταστρατηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιθέτως με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει εξειδίκευση και η εξειδίκευση αφορά τη συγκεκριμένη μονάδα, όπως θα συγκροτηθεί κάτω από το Διευθυντή της Πολεοδομίας και Οικήσεως, με συγκεκριμένο προσωπικό το οποίο θα ασχολείται με αυτά τα θέματα».

«Πρέπει να δούμε πλέον όλοι λίγο μακριά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα θέματα αδειοδότησης. Είναι τεράστιος ο τομέας. Από την ώρα που έχει γίνει ο σαφής διαχωρισμός ότι θα επισπεύσουμε τη διαδικασία, από την ώρα που ήδη τις μεγάλες αναπτύξεις τις αποδίδουμε σε συγκεκριμένη ομάδα τεχνοκρατών και επιστημόνων, με τις οποίες θα τις προωθήσουν, νομίζω ότι οι απόψεις της Τοπικής Αρχής βεβαιότατα θα λαμβάνονται υπόψη στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ότι συνιστά υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι είναι στα σκαριά το θέμα της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να συμπληρώσει ότι «είναι αυτή η κυβέρνηση, που μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναγάγει τις τοπικές αρχές σε πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές».

«Επομένως θεωρώ πως είναι οξύμωρο να λέμε ότι τώρα με το συγκεκριμένο  νομοσχέδιο ότι υποβαθμίζεται η συγκεκριμένη Αρχή», είπε.    

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε πως αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει στην πράξη τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης.

Όπως είπε «η πολιτική είναι πράξη και σήμερα η πράξη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ξεκάθαρα και αποτελεσματικά», για να σημειώσει ότι «με τον επενδυτικό αυτό νόμο πετυχαίνουμε την εισροή νέων κεφαλαίων στην Κύπρο να γίνει ακόμα πιο βιώσιμη η οικονομία μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,