Οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων δήλωσαν ετοιμότητα να προωθήσουν πρόσθετα νομικά εργαλεία προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. Οι ηγέτες των 7 Κοινοβουλευτικών συμμετείχαν σε εκδήλωση για την πάταξης της διαφθοράς που διοργάνωσε το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας.
Δείτε όσα δήλωσαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Γενικός Ελεγκτής.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως είναι λάθος να περιορίζεται η διαπλοκή και διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και όχι μόνο της εκτελεστικής εξουσίας. Πρόσθεσε ότι διαπλοκή μπορεί να υπάρχει στους Βουλευτές στη δικαιοσύνη και στην ίδια την κοινωνία. «Θα πρέπει να δούμε όλη τη δαντέλα» πρόσθεσε αναφέροντας πως όταν υπάρχει πραγματική βούληση και σωστοί άνθρωποι στους θεσμούς, υπάρχουν και αποτελέσματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε πως η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου τον ενημέρωσε για τις συστάσεις του ΟΑΣΕ για τη διαφθορά. Πρόσθεσε πως κάποια από τα μέτρα προωθήθηκαν, αλλά σημείωσε θα προωθηθούν όλα τα προτεινόμενα μέτρα ανεξαιρέτως.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι την τελευταία πενταετία το κράτος διολισθαίνει στη διαφθορά με βάση την αξιολόγηση της παγκόσμιας τράπεζας. Υπενθύμισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωνε ντροπή για τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως και πολιτικοί έγιναν στόχος από ΜΜΕ προσθέτοντας ότι πριν κλείσει ο Συνεργατισμός 1,5 εκ. ευρώ πληρώθηκε από τον Συνεργατισμό ως προπληρωμή διαφήμισης σε ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς πρέπει να συνεργήσουν όλες οι μορφές εξουσίας και ανεξάρτητες αρχές. Πρόσθεσε πως πριν τη θητεία του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και με εισαγγελικές ανοχές συγκαλύφθηκαν σκάνδαλα. Η χρηματοδότηση των κομμάτων και ειδικά ο αδιαφανής είναι ο πυρήνας της διαπλοκής, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανοικτή πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς. Είπε ακόμα πως πρέπει να αλλάξει το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των θεσμών και όχι των προσώπων. Επικαλέστηκε τις φράσεις «απόν φορτώνει πόσσω σου τάνα του να φορτώσει» ή «ας το έβρει από άλλον» για να προσθέσει ότι είναι ενδεικτικές και δείχνουν ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, είπε πως υπάρχει πατερναλιστική παρέμβαση του κράτους, σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, για τη κατάσταση «φταίνε τα κόμματα, φταίει και ο πολίτης» συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να αλλάξει η βάση της παιδείας και να γίνει ανθρωποκεντρική. Η κ. Θεοχάρους είπε πως η διαπλοκή δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο προσθέτοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθούσαν με φακούς τις ψήφους των Ευρωβουλευτών.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως πέρα από τον δείχτη της διαφθοράς υπάρχει και ο δείκτης ψευτιάς και ανυποληψίας. Πρόσθεσε πως ριζική λύση θα δοθεί μόνο με μετάγγιση συνειδήσεων και μυαλών. Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας πόσο ειλικρινείς είμαστε και πόσο πιστεύουμε αυτά που λέμε, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε πως η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών αλλά των τελευταίων δεκαετιών. Πρόσθεσε πως έγιναν κάποιες προσπάθειες από τη Βουλή και την Κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως τα 4 μεγάλα κόμματα εμπλέκονται με διάφορα συμφέροντα. Ο κ. Χρίστου είπε ακόμα πως πιο απτά αποτελέσματα θα υπάρξουν όταν οι πολίτες κινητοποιηθούν από την απάθεια.
Πηγή: KYΠΕ