Η Νομική Υπηρεσία ενήργησε άμεσα στην υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Ο κ. Σαββίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δηλώσεων του πριν από τη σύσκεψη της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, την Πέμπτη στη Νομική Υπηρεσία.
Ερωτηθείς για την επιστολή της Άννας Αριστοτέλους, διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία ενεργεί με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
«Οι όποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας ενδεχομένως να βρίσκουν ή να μη βρίσκουν σύμφωνα άτομα τα οποία επηρεάζονται ή έχουν άποψη για διάφορα θέματα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η απόφαση που πήρε την Τετάρτη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχει ως μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
«Ουσιαστικά, είναι μια έρευνα η οποία, με βάση στοιχεία που περιήλθαν στην αντίληψή μας την τελευταία εβδομάδα, κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει για το δημόσιο συμφέρον», υπέδειξε.
Απαντώντας σε ερώτηση για «απειλή παραίτησης» της κ. Αριστοτέλους, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή, προσθέτοντας ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που νομίζει σωστό. «Εμείς ως Νομική Υπηρεσία ενεργήσαμε και την πρώτη φορά, πιστεύω, άμεσα όταν η κ. Αριστοτέλους και η κ. Δημητρίου υπέβαλαν τις δικές τους καταγγελίες εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, διορίζοντας ποινικό ανακριτή», επεσήμανε.
Επίσης, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία ενήργησε άμεσα όταν συνέβησαν τα γεγονότα που ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στη χθεσινή του ανακοίνωση, τα οποία ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τις 24 κατηγορίες που έλαβαν χώρα από βαρυποινίτη στις Κεντρικές Φυλακές, το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα και πληροφορίες που αναφέρονταν σε διάφορα θέματα, αλλά και μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία περιλάμβανε και μία έκθεση της Αστυνομίας για διάφορα ζητήματα που αφορούν το θέμα των Φυλακών. «Στην επιστολή της, η κ. Υπουργός κατέληγε ότι ήθελε να παραπέμψει στο γραφείο μας τις πληροφορίες που είχε υπ’ όψιν της προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα να προβούμε στα καθήκοντά μας που προκύπτουν από το Σύνταγμα», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δύο έρευνες, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η ύπαρξη της μιας έρευνας δεν επηρεάζει καθόλου την άλλη και δεν υπάρχει στοχοποίηση προσώπων ή καταστάσεων στη δεύτερη έρευνα. «Υπάρχει μια αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα τα οποία προκύπτουν από τα τρία κοινά σημεία που σας ανέφερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκείνος που αποφασίζει βάσει του Συντάγματος πότε και υπό ποιες συνθήκες γίνεται ποινική έρευνα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. «Σεβαστές οι γνώμες του οποιουδήποτε άλλου», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πήρε την απόφαση χθες σε συνεννόηση τόσο μαζί μου, γιατί ήμουν στο εξωτερικό, όσο και με τον κ. Αιμιλιανίδη, ο οποίος ήδη έχει προβεί και σε δημόσιες δηλώσεις ότι είχε πλήρη γνώση του θέματος της δεύτερης έρευνας», κατέληξε ο κ. Σαββίδης.
πηγή: ΚΥΠΕ