Κατατέθηκε την Πέμπτη υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, το νομοσχέδιο για τις Επικίνδυνες και Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο τροποποιεί και εκσυγχρονίζει τον υφιστάμενο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, του 1932.
Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και η αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, προκάλεσε τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κενά και αδυναμίες», καθώς και «επικίνδυνου επιπέδου» επηρεασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως του ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τον Περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο του 2021 και τον Περί Εξώδικου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμος του 2021.
Όπως είπε «στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημειώνοντας πως κατέθεσε τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή και αναμένει τις απόψεις της.
Κληθείς να σχολιάσεις τις αντιδράσεις των βουλευτών και αν υπάρχουν σκέψεις για τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «σκοπός αυτού το νομοσχεδίου είναι να εκσυγχρονίσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία και τίποτα άλλο, έχοντας υπόψη μας την πανδημία που περάσαμε και περνούμε τα τελευταία δύο χρόνια».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο έκδοσης των διαταγμάτων, είπε ότι σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο η έκδοση διαταγμάτων παραμένει στον Υπουργό Υγείας.
Είπε πως «υπάρχουν κάποιες άλλες εισηγήσεις από τους βουλευτές», για να σημειώσει ότι θα ακουστούν όλες οι εισηγήσεις προσεκτικά και θα κάνουν ένα νόμο με την ελπίδα να συμφωνήσουν οι περισσότεροι βουλευτές.
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε πως το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει από το 1932, σημειώνοντας πως «δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να θεσπίσει νομικά και να κατοχυρώσει πλήρως σε όλα τα επίπεδα αυτό που ήδη εφαρμόζεται και σήμερα, την ουσία δηλαδή της δυνατότητας του διατάγματος από το Υπουργικό ή από τον Υπουργό Υγείας, για θέματα που αφορούν την πανδημία και μολυσματικές ασθένειες».
Τόνισε πως αυτό το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό, προσθέτοντας ότι «ήρθε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και από τον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί θα πρέπει να κατοχυρώσουμε πλήρως και να εκσυγχρονίσουμε αυτό το πλαίσιο και δεν προνοεί κάτι διαφορετικό από ό,τι ήδη εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα».
«Απλώς», είπε, «προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της εποχής, δεδομένα και εμπειρίες που έχουμε πάρει από τη διαδικασία όλη, που ζήσαμε με την πανδημία».
Είπε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιλαμβάνεται την ανάγκη για εκσυγχρονισμό αυτού του πλαισίου, ενώ σημείωσε πως συμφωνεί με την ανάγκη για να προχωρήσουν και να τροποποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και να καταργήσουν τον περί Λοιμοκάθαρσης.
Εξάλλου, σημείωσε πως εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί και ανησυχίες, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Υγείας θα καλέσει άμεσα εμπλεκόμενους φορείς στην επόμενη συνεδρία, ώστε να γίνει και μια διαβούλευση.
«Αυτή η κυβέρνηση με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη που έχουν γίνει, όπως έχουν γίνει και από όλες τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας, μαθαίνει από τα λάθη της και φαίνεται και εκ τους αποτελέσματος άλλωστε, ότι έχουμε πλέον μια πολύ θετική επιδημιολογική εικόνα η οποία μας εκπροσωπεί όλους μέσα από τις θυσίες που όλοι κάναμε και πρέπει να εκσυγχρονίσουμε ακριβώς αυτό το πλαίσιο για να μπορέσουμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αυτού του είδους τις πανδημίες», ανέφερε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως από την πλευρά του ΑΚΕΛ εξέφρασε αρκετές επιφυλάξεις, ενώ ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν έτυχε δημόσιας διαβούλευσης.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «επειδή δεν έτυχε δημόσιας διαβούλευσης υπάρχουν αρκετά κενά και αδυναμίες, που επηρεάζουν σε επικίνδυνα επίπεδα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες».
« Η Επιτροπή έχει πολλή δουλειά να κάνει. Πρέπει να ακούσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο, που να είναι σωστό και να μπορεί να βοηθήσει και να μην καταπατά με τη μεγαλύτερη ευκολία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΛ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «είναι αρκετά προβληματικό, τουλάχιστον στη μορφή που κατατέθηκε σήμερα, και υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης».
Επίσης, είπε «χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στα «προβληματικά σημεία» είπε πως «το πρώτο αφορά τις υπερεξουσίες, οι οποίες θα αποκτήσει η κυβέρνηση και στη συνέχεια η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί μέσα από διατάγματα να περιορίζει τις βασικές ελευθερίες των πολιτών επικαλούμενη μολυσματικές ασθένειες».
Είπε ακόμα πως «το δεύτερο σημείο είναι ότι περιμέναμε από την κυβερνητική πλευρά να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για στήριξη όλων των ομάδων των συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία στη μορφή που έχουμε δει σήμερα το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται».
Κατέληξε λέγοντας ότι το ΕΛΑΜ θεωρεί πως «η Επιτροπή Υγείας πρέπει να εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες να διαβουλευθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και μετά να καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση, για να προχωρήσει το νομοσχέδιο στη Ολομέλεια».
Πηγή: ΚΥΠΕ