Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την “αβάσιμη” απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) το οποίο έκρινε πως η Μόσχα είναι “υπεύθυνη” για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο το 2006.
“Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, άρα το να εκτοξεύονται τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αβάσιμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Δεν είναι πολύ πιθανό το ΕΔΑΔ να έχει την εξουσία και την τεχνική ικανότητα” να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, είπε ο Πεσκόφ.
Το ΕΔΑΔ έκρινε σήμερα ότι “υπάρχει ισχυρό τεκμήριο” ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, “έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους” και ότι η Μόσχα δεν παρείχε καμία “ικανοποιητική” εναλλακτική εξήγηση.
Πρώην πράκτορας της KGB και στην συνέχεια της διαδόχου της FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγγέλλοντας στο εξής τη διαφθορά και τις φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.
Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016, οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του. Η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους.
Ο Λουγκοβόι κατήγγειλε σήμερα στο πρακτορείο Interfax την απόφαση του ΕΔΑΔ ως “παράνομη” και “πολιτικά υποκινούμενη” εκτιμώντας πως η Ρωσία “έκανε τα πάντα προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια” αλλά η βρετανική δικαιοσύνη δεν έδωσε συνέχεια στα αιτήματά της. Ερωτηθείς από το AFP τον Ιούλιο, ο Λουγκοβόι είχε πει πως η υπόθεση αυτή “θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο” και επέρριψε την ευθύνη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που “έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια”.
Πηγή : ΚΥΠΕ