Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπό την αιγίδα και χορηγία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και την ευγενή υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Κυπρολογικής Έρευνας κατά το τριήμερο Τρίτης-Πέμπτης, 5-7 Νοεμβρίου 2019.
Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ έλαβαν χώρα πολυποίκιλες δράσεις, εκφράζοντας την έμπρακτη συμβολή της Νομικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εν γένει στην ανάδειξη, προαγωγή, επικοινωνία και πληρέστερη κατανόηση του γνωσιακού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου των κυπρολογικών σπουδών.
Κατά την πρώτη ημέρα, στην έδρα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιήθηκε η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε χώρα βράβευση του κ. Μίκη Μιχαηλίδη (Οίκος των Κυπριακών & Κυπρολογικών Εκδόσεων ΜΑΜ), ενός χαλκέντερου και αφοσιωμένου εργάτη της κυπρολογικής έρευνας. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή, Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ενώ ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, παρέθεσε το σκεπτικό της βράβευσης. Ακολούθησε, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η σύντομη τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη, μέσα από την οποία οι παριστάμενοι είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περιηγηθούν στην ίδια την ιστορική διαδρομή της κυπρολογικής έρευνας και να διαπιστώσουν την ακάματη, ανιδιοτελή, αλλά και κεφαλαιώδη συμβολή του κ. Μιχαηλίδη σ’ αυτήν. Την απονομή του βραβείου ακολούθησε μουσική εκδήλωση − έρευνα σε μελοποιημένη ποίηση, μια αριστοτεχνικά δομημένη μυσταγωγική περιδιάβαση στους μουσικούς δρόμους και την ποιητική που γεννήθηκε από και για την Κύπρο, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Θωμά (ερμηνεία), Γιώργου Καλογήρου (λαούτο, κιθάρα, ερμηνεία), Αργυρώς Χριστοδούλου (ερμηνεία, κρουστά), Εύας Σταύρου (φλάουτο), Βερόνικας Αλωνεύτου (σαντούρι).
Δείτε επίσης: Τιμήθηκε ο πρωτοπόρος της κυπριακής βιβλιοφιλίας κ. Μίκης Μιχαηλίδης
Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έλαβε χώρα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (roundtable riscussion) με θέμα «Γνωρίστε τον Ειδικό» και τη συμμετοχή των Βούλας Κόκκινου (Εκδόσεις Εν Τύποις) και Ήρας Ιωάννου-Αιμιλιανίδη (Εκδόσεις Hippasus). Στο πλαίσιο αυτής, οι συμμετέχοντες πλούτισαν σε γνώση κι εμπειρία αναφορικά με τις ιστορικές καταβολές, την εξελικτική πορεία, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές των κυπρολογικών εκδόσεων, ενώ ιδιαίτερα ζωηρή και παραγωγική ήταν η συζήτηση που ακολούθησε τις αρχικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, στους χώρους της Βιβλιοθήκης διεξήχθη ολοήμερη έκθεση κυπρολογικών εκδόσεων, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Εκδόσεων Ηλία Επιφανίου.
Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, στην Αίθουσα της ΠΑΣΥΔΥ, έλαβε χώρα η καταληκτική Εκδήλωση του Φεστιβάλ προς τιμήν του Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης, της Κυπριακής Μαρτυρίας και του κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της κυπρολογικής έρευνας και διανόησης. Μέσα από ένα συμβολικό αντίδωρο τιμής, η Νομική Σχολή απέδωσε την απαραίτητη αναγνώριση σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς προαγωγής της κυπριακής διανόησης, που με τη δράση του εξακολουθεί να γειώνει την κυπριακή πνευματική ζωή του 21ου αιώνα με τις αρχές και τα διδάγματα της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και των μεγάλων στοχαστών του Δυτικού Κανόνα. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής Έδρας UNESCO Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στην παρουσίαση του έργου του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως προέβη ο Δρ Παναγιώτης Περσιάνης, πρώην Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθως, ο Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας απηύθυνε χαιρετισμό και παρέθεσε το σκεπτικό της βράβευσης. Τέλος, κατ’ αντιφώνηση η Ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου Πρόεδρος Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης, Μαίρη Ιωαννίδου-Κουτσελίνη, εισηγήθηκε αναφορικά «Κρίση Αξιών και Θεσμών στην Σύγχρονη Κοινωνία και η Υπέρβασή της».
Δείτε επίσης: Παρουσίαση του έργου του Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης
Παράλληλα στην Αίθουσα Gallery του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεξήχθη ολοήμερη Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Ματιές Κύπρου», παρουσιάζοντας ματιές στα τοπία και τις ιστορίες της Κυπρίας γης, μέσα από τον φακό των Κυπρίων ερασιτεχνών φωτογράφων Μαρίας Καρεφυλλίδου Ιωάννου και Σταύρου Μιχαηλίδη.