Υπουργός Δικαιοσύνης: Περιοδεία στις αστυνομικές διευθύνσεις

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη:

Η επίσκεψή μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας είναι η δεύτερη της περιοδείας επισκέψεων σε όλες της Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κύπρου που άρχισα σήμερα με επίσκεψή μου το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

Σκοπός μου, μέσω αυτών των επισκέψεων είναι η γνωριμία και η ανατροδοφότηση με τα Μέλη του Αστυνομικού Σώματος, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας του πολίτη – που είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Κυβέρνησης – και για το πώς μπορεί αυτή να ενισχυθεί, αλλά και για εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν στο Αστυνομικό Σώμα ως σύνολο.

Οφείλω να σας πω ότι είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Το έργο που έχει να επιδείξει η Αστυνομία στο σύνολό της είναι αξιόλογο και η αναβάθμιση και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας είναι πυλώνες στους οποίους εστιάζουμε την προσοχή μας. Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής αφορά στην πάταξη της διαφθοράς από το τις τάξεις του Αστυνομικού Σώματος. Είναι γνωρίζω λίγες οι περιπτώσεις διεφθαρμένων Αστυνομικών, όμως αυτοί οι ολίγοι δεν έχουν καμία θέση σε ένα Αστυνομικό Σώμα και πρέπει να εξοστρακισθούν. Ενθαρρύνω λοιπόν όλους – μέλη του Σώματος αλλά και πολίτες – που κατέχουν στοιχεία για πιθανή διαφθορά μελών της Αστυνομίας να μιλούν, για να καθαρίσει η σαθρότητα, που μολύνει το υγιές και πολύ μεγάλο κομμάτι του Αστυνομικού Σώματος.

Δείτε επίσης: Στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση «Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε τούτο το κομμάτι, είναι σημαντικό η εξασφάλιση της αξιοκρατίας. Έγιναν και θα γίνουν σημαντικά βήματα σε θέματα αξιοκρατίας, όπως η αναθεώρηση των κριτηρίων πρόσληψης, η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις, η θέσπιση διαδικασιών για επιλογή υποψηφίων για εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, η αναθεώρηση των κριτηρίων προαγωγής.

Ένα άλλο θέμα που έδειξα σήμερα και κατά τη συνάντησή μου στην Αμμόχωστο αλλά και εδώ, και που θα θίξω σε όλες τις επισκέψεις μου που έπονται, είναι η Οδική Ασφάλεια. Θεωρώ ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα την ανωριμότητα, την απερισκεψία και την ασυνειδησία που επιδεικνύεται στους δρόμους από τους οδηγούς. Γι’ αυτόν και πέραν των ενεργειών που γίνονται από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων, ζήτησα από την Αστυνομία όπως εντατικοποιήσει τις ενέργειες της και στο κομμάτι της διαφώτισης αλλά και της καταστολής, αλλά και να εντατικοποιήσει την αποτελεσματική αστυνόμευση. Αναμένουμε σύντομα την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή των επτά νομοσχεδίων και του ενός Κανονισμού που αφορούν στην αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, τα οποία εμείς θεωρούμε ως πολύ σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η κτηριακή αναβάθμιση που έγινε σε αστυνομικούς και σε πυροσβεστικούς σταθμούς, η οποία διόρθωσε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν σε ορισμένους από αυτούς. Ειδικά στην επαρχία Λάρνακας, τα βελτιωτικά έργα αφορούσαν τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Πέρα Χωρίου Νήσου και Αθηαίνου, τα οποία ολοκληρώθηκαν.

Ήταν γόνιμη η σημερινή συνάντηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και κρατώ τις απόψεις και εισηγήσεις της ηγεσίας και των Μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας.”

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,