Η Επ. Αν. Δικαιωμάτων παρακολουθεί τα θέματα σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό, κάτω από 10 υποθέσεις διερευνώνται

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αποφασισμένη να παρακολουθεί στενά το θέμα με τη σεξουαλική βία στο χώρο του αθλητισμού και σε όποιον άλλο χώρο ώστε να δημιουργηθούν οι δομές που να στηρίζουν τα θύματα, να σπάζει η σιωπή και να τιμωρούνται οι θύτες, είπε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαριέλλα Αριστείδου.

Στη δήλωση της που ακολούθησε την ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού, ανέφερε ότι η Αστυνομία ενημέρωσε την Επιτροπή πως οι σχετικές υποθέσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή είναι κάτω των 10.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ για τη συνεδρία η κ Αριστείδου είπε ότι η Επιτροπή κατά βάση ενημερώθηκε για τα μέτρα που θα ληφθούν και τις ενέργειες που θα γίνουν από μέρους της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής «Φωνή».

Σημείωσε ότι σίγουρα η κοινωνική συμπαράσταση προς τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης που σημειώνεται είναι σημαντική για την αποκάλυψη και καταδίκη αυτού του είδους των συμπεριφορών και ενεργειών.

Πρόσθεσε ότι και η ίδια η πολιτεία οφείλει να παρέχει στήριξη στα άτομα αυτά και να δημιουργήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που θα ωθούν στις καταγγελίες και εφιστώντας την προσοχή των αρμοδίων φορέων στην αποτελεσματικότητα των θεσμικών δομών που διέπουν το πλαίσιο το οποίο άπτεται των ζητημάτων κακοποίησης.

Η κ. Αριστείδου συνεχίζοντας είπε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών βίας και για τη δημιουργία επαρκών δομών και χαιρετίζει κάθε προσπάθεια δρομολόγησης και υλοποιήσεις πλαισίων και εγχειριδίων διαχείρισης.

Τόνισε ακολούθως ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα και θα το έχει μετά από ένα μήνα ξανά στην ημερήσια διάταξη ώστε να ενημερωθεί για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ενέργειες που δηλώθηκε ενώπιον της ότι άρχισαν ή αρχίζουν.

Απαντώντας σε  ερώτηση, η κ. Αριστείδου είπε πως η Αστυνομία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι υποθέσεις για σεξουαλικής φύσης αδικήματα στο χώρο του αθλητισμού που διερευνά είναι  κάτω των δέκα περιπτώσεων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώθηκε και το Υπουργείο Παιδείας ότι την περίοδο 2019 – 2020, υπήρξαν 150 αναφορές περιστατικών γενικής φύσεως βίας με εμπλοκή μαθητών και οι οποίες παραπέμφθηκαν αρμοδίως σε υπηρεσίες και δομές όπως είναι το Σπίτι του Παιδιού.

Διευκρίνισε ότι ο ΚΟΑ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ετοιμάστηκε ο οδηγός για την προστασία και ευημερία όλων των συμμετεχόντων στον αθλητισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε και για των κώδικα καλής διακυβέρνησης που υπάρχει, αλλά η εφαρμογή του από τις διάφορες ομοσπονδίες τυγχάνει εφαρμογής σε εθελοντική βάση και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να εξευρεθούν ρυθμίσεις, μέσα από τις πρόνοιες των οποίων θα διασυνδεθεί η εφαρμογή του κώδικα ώστε να καταστεί ευρύτερη και αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι στον ελλαδικό χώρο μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση στο χώρο του αθλητισμού πήραν σειρά καταγγελίες στον καλλιτεχνικών χώρο που αφορούν εκτός από σεξουαλική βία, σωματική και ψυχολογική βία στο χώρο εργασίας, η κ. Αριστείδου είπε πως μέχρι τώρα δεν υπέπεσε στην αντίληψη της να εκλάβει δημοσιότητα ανάλογο περιστατικό.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Βουλή και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι έτοιμη να συζητήσει τη στήριξη προς κάθε άτομο του οποίου τραυματίζεται η προσωπικότητα και παραβιάζονται δικαιώματα, αλλά επεσήμανε πρέπει να σπάσει η σιωπή, που δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι  «δεν γνωρίζουν, δεν είδαν δεν άκουσαν» είναι οι έξι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη στάση του ΚΟΑ και της Ολυμπιακής Επιτροπής σε σχέση με τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον Αθλητισμό.

Παρατηρώντας ότι ο ΚΟΑ από το 2014 ενημέρωνε ότι ετοιμάζει κώδικα για την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στον Αθλητισμό τελικά παρουσιάζει Οδηγό για την εφαρμογή μέτρων Προστασίας και Ευημερίας στον Αθλητισμό 6 χρόνια, προσθέτει ότι από την σεξουαλική κακοποίηση καταλήξαμε στην ευημερία και εξέφρασε την εκτίμηση πως όταν υπάρχει ταμπού να ονοματιστεί το πρόβλημα τότε αυτός που δεν μπορεί να ονοματίσει δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώνεται ανεπάρκεια μέτρων και ενεργής εμπλοκής από το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ και την Ολυμπιακή Επιτροπή στα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό και πρόσθεσε ότι σε εκείνο στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών Ρένα Γιαβάση είπε ότι τκατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις στον χώρο του αθλητισμού με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τις διεστραμμένες τους διαθέσεις.

Πρόσθεσε ότι τα αντανακλαστικά του κράτους, αποδείχθηκαν πολύ νωχελικά αφού η ολυμπιονίκης μας Άντρη Ελευθερίου προέβη και στο παρελθόν σε άλλες δύο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά κανένας αρμόδιος δεν είχε κινητοποιηθεί.


Κρίνοντας πολύ θετικό το γεγονός ότι σιγά-σιγά σπάζει η σιωπή των θυμάτων εξέφρασε την άποψη ότι πιο σημαντικό είναι η Πολιτεία να αποκτήσει μηχανισμούς που να στηρίζουν τα θύματα και κυρίως να βρει τους μηχανισμούς που να αποτρέπουν την όποια σεξουαλική κακοποίηση τόσο στον αθλητισμό όσο και οπουδήποτε αλλού.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,