Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δικαιοσύνης» η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει, μετά από διαδικασία συνεντεύξεων, όπως προτείνει για τη θέση του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τον Πρέσβη Νικόλαο Αιμιλίου.
Ο Πρέσβης Αιμιλίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1963 και κατέχει LLM στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το LSE και διδακτορικό από το University College London. Έχει εργαστεί ως Λέκτορας στα πανεπιστήμια του Southampton και του Queen Mary και κατείχε την έδρα Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο του Durham. Υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1997 και στη βαθμίδα του Πρέσβη από το 2000. Το 2004, μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, διορίστηκε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες μέχρι το 2008. Στη συνέχεια διορίστηκε ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών (2008-2012) και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ με έδρα τη Νέα Υόρκη (2012-2017). Από το 2017 μέχρι σήμερα υπηρετεί εκ νέου ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ.
Η πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος για τη θέση είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2020 και αφορά σε εξαετή θητεία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 7.10.2021. Η επιτροπή επιλογής του υποψηφίου που προτείνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία έγινε από την Επιτροπή που ορίζεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 42.656.Α και απαρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικό, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο προτεινόμενος υποψήφιος θα πρέπει να έχει τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους, νομομαθείς υψηλού επαγγελματισμού και ηθικού επιπέδου, με συναφή επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 12 ετών. Κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων, λήφθηκαν ιδιαίτερα υπόψη οι νομικές γνώσεις των υποψηφίων, η επαγγελματική τους εμπειρία, η ακεραιότητα τους, η γνώση και εξοικείωσή τους με το δίκαιο και το δικαιοδοτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ικανότητα τους να εκπληρώσουν με υψηλό βαθμό επάρκειας τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς και οι γλωσσικές τους δεξιότητες και ικανότητα να εργασθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο εκπροσωπούνται διαφορετικά νομικά συστήματα.