Με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρείται ο βιασμός με βάση νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής και τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα. Υπέρ της τροποποίηση ψήφισαν 43 βουλευτές.
Η σχετική πρόταση νόμου είχε υποβληθεί από τον βουλευτή Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Σκοπός της η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις του άρθρου 144, δυνάμει του οποίου καθορίζεται και ποινικοποιείται ο βιασμός, ώστε το σχετικό αδίκημα να συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις αναφορικά με το τι συνιστά βιασμό.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Βουλή ομόφωνα ρυθμίζει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μια πολύ μεγάλη σιωπηρή μερίδα της κοινωνίας, που είναι τα θύματα βιασμού. Πρόσθεσε ότι το σχετικό άρθρο που υπάρχει, δεν έτυχε εκσυγχρονισμού και βρίσκεται σε ισχύ στην Κύπρο από την εποχή της αποικιοκρατίας. Πρόσθεσε ότι κατ’ επανάληψη το ΑΚΕΛ και η γυναικεία οργάνωσή της ΠΟΓΟ απηύθυναν εκκλήσεις για συμμόρφωση της νομοθεσίας με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ είπε ότι το σύνολο των κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου την είδε με θετικό μάτι.
Ο βιασμός, ανέφερε είναι ένα έγκλημα που σπάνια δηλώνεται και πολύ πιο σπάνια τιμωρείται. Στην Κύπρο ανέφερε, πολύ μικρός αριθμός καταγγέλλεται και πολύ λίγοι οδηγούνται στα δικαστήρια.
Η πρόταση νόμου είπε, διευκολύνει τις διωκτικές αρχές για να κατηγοριοποιήσουν ως βιασμό συγκεκριμένες πράξεις. Ο βιασμός, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο γυναίκες, αλλά και άντρες και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΙ. Είπε επίσης ότι μαζί με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των διωκτικών αρχών για να υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.
Εξάλλου η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι η πρόταση έρχεται να ξεκολλήσει τον ποινικό κώδικα από τον προηγούμενο αιώνα και επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την υποβάθμιση και υποτίμηση του θέματος από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι μια στις τρεις γυναίκες είναι θύματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γεώργιος Γεωργίου ανέφερε ότι το κόμμα του
υπερψηφίζει την πρόταση η οποία εκσυγχρονίζει το νόμο για ένα από τα πιο σοβαρά ποινικά αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, αυτό του βιασμού που βρίσκεται σε έξαρση, αλλά λόγω της απαρχαιωμένης νομοθεσίας στις πλείστες περιπτώσεις δεν αναδεικνύεται. Τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος, ανέφερε έχουν διερευνηθεί από την Επιτροπή Νομικών σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις επί του θέματος, με ποινές όπως δια βίου φυλάκιση.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ την οποία όπως είπε το κόμμα της στηρίζει. Παράλληλα διερωτήθηκε γιατί αυτή η πρωτοβουλία που ήρθε από τον κ. Δαμιανού δεν ήρθε από το κράτος, το οποίο υπέγραψε τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που λέει ότι τα κράτη πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις νομοθεσίες τους. Το κράτος πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να παρακολουθεί τη νομοθεσία και να την τροποποιεί ώστε να συνάδει με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι τέτοιου είδους κοινωνικά και πολύ σοβαρά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της πρόληψης, της διαχείρισης και της καταστολής. Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ από το 2003 ζήτησε το θεσμό της κοινωνικής λειτουργού της γειτονιάς ώστε αυτά τα περιστατικά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία για να το δηλώνουν και όχι να υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα.
Είπε επίσης ότι για τη διαχείριση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η σύσταση ειδικής υπηρεσίας στήριξης αυτών των ατόμων που έχουν υποστεί είτε βιασμό είτε σεξουαλικής παρενόχληση, και τους δημιουργούνται τεράστια ψυχολογικά προβλήματα.
Σε σχέση με την καταστολή είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον για καταστολή και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις βιασμού με τη δικαιολογία ότι η καταγγελία είναι ανώνυμη. Χρειάζεται, όπως είπε, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Τέλος ανέφερε ότι το κόμμα στηρίζει την πρόταση νόμου.
Ο νόμος προτείνει διαχωρισμό των προβλεπόμενων κολάσιμων πράξεων σε έξι κακουργήματα. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Το κακούργημα του βιασμού, το οποίο ορίζεται ως η παράνομη συνουσία διά της κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση που δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.
2. Το κακούργημα της σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, το οποίο ορίζεται ως η κολπική, πρωκτική ή στοματική διείσδυση σεξουαλικής φύσεως στο σώμα άλλου προσώπου με οποιοδήποτε μέρος του σώματος και/ή με αντικείμενο, χωρίς τη συναίνεση του προσώπου αυτού ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.
3. Το κακούργημα της απόπειρας σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.
4. Το κακούργημα του εξαναγκασμού άλλου προσώπου σε διάπραξη βιασμού με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.
5. Το κακούργημα του εξαναγκασμού άλλου προσώπου σε διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης εναντίον τρίτου προσώπου με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.
6. Το κακούργημα του εξαναγκασμού σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης η οποία δε θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.
Πηγή: ΚΥΠΕ