Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα του ψήφισμα 2537, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Σ.Α που έγινε με φυσική παρουσία των μελών του, αντί για βιντεο-τηλεδιάσκεψη που είχε καθιερωθεί στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ωστόσο αντί της γνωστής αίθουσας συνεδριάσεών του, έλαβε χώρα στην αίθουσα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC).
Την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στην τρέχουσα ισχύ και διαμόρφωση της, με το ψήφισμα 2537, εξέφρασε με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Η επί τόπου κατάσταση και οι συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό, ως χώρα υποδοχής, έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για την ανανέωση της εντολής», ανέφερε ο Κύπριος πρέσβης. Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ και το προσωπικό της UNFICYP για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Κύπρο, ενόσω ακόμη δεν επιτυγχάνεται η ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν σύντομα την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», κατέληξε.
Με το ψήφισμα, το Σ.Α επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999). Καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό status quo που υπήρχε εκεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2000. Υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, κατονομάζοντας αυτή τη φορά τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), ενώ επαναβεβαιώνει ότι η ελευθερία διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Στο θέμα των εντάσεων, επαναλαμβάνει το αίτημά του για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί περαιτέρω τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Ζητά τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών, ενθαρρύνει πλήρη εμπλοκή με την πρόταση για την εγκαθίδρυση παρόμοιου μηχανισμού που παρουσιάστηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζητά την έγκαιρη εφαρμογή του.
Το Σ.Α ζητά το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης και την επιστροφή στην κατάσταση λειτουργίας που υπήρχε πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2020 το συντομότερο πρακτικά δυνατό. Ενώ για τυχόν συνεχιζόμενους περιορισμούς στην διακίνηση που τέθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του COVID-19, ζητά να υπάρχει συντονισμός, ώστε να μην υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επιπρόσθετα, ζητά από τους ηγέτες να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό και συνεργασία σε θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και άλλων μολυσματικών ασθενειών που έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές Υγείας, Διαχείρισης Κρίσεων, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Οικονομικών Θεμάτων.
Τέλος, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προσανατολισμένων προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβληθεί και η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ενθαρρύνει τους ηγέτες να υποβάλλουν εκ νέου γραπτές ενημερώσεις στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για την υποστήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος.
Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ