Απουσία νομοθετικού πλαισίου καταπολέμησης βίας και σεξισμού μέσω διαδικτύου

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) κατέθεσαν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κοινή πρόταση για την καταπολέμηση των φαινομένων της βίας κατά των γυναικών άλλα και των φαινομένων σεξισμού. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, πρέπει να ενταχθούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και ρήτρες, οι οποίες αφορούν σε νέες μεθόδους σεξισμού και συγκεκριμένα τις επιθέσεις σεξισμού που δέχονται γυναίκες μέσω διαδικτύου. Όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση, η βία κατά των γυναικών εντείνεται και αυξάνεται ποσοτικά με τον αριθμό των περιστατικών αλλά παράλληλα διαφοροποιείται και διευρύνεται με καινούργιες μεθόδους και μορφές οι οποίες στο παρελθόν δεν υφίσταντο, γι’ αυτό «ενώνουμε δυνάμεις για να καταπολεμήσουμε τη βία και το σεξισμό κατά των γυναικών, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο».

“Είχα γίνει αποδέκτης προσωπικών καταγγελιών από γυναίκες οι οποίες είχαν γίνει δέκτες διαδικτυακών μηνυμάτων αισχρού περιεχομένου που πρόσβαλλαν την υπόσταση του ατόμου και προς μεγάλη τους έκπληξη τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο να καταλήξουν αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές ενώπιον της δικαιοσύνης.Οι διαδικτυακές επιθέσεις πλήττουν όχι μόνο την αξιοπρέπεια των γυναικών που αποτελούν τους στόχους και κατ’ επέκταση τα θύματα τέτοιων πράξεων αλλά τους εμποδίζουν και στο χώρο εργασίας τους με τελικό αποτέλεσμα την απομάκρυνση τους από το χώρο της εργασίας τους και το χώρο του διαδικτύου υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα λόγου και γνώμης τους σε μια δημοκρατική κοινωνία. Εμείς αυτές τις συμπεριφορές δεν μπορούμε να τις ανεχτούμε αλλά και ούτε μια κατάσταση ενός ελλιπούς σχετικού νομοθετικού πλαισίου της χώρας που αφήνει ατιμώρητες τέτοιες συμπεριφορές. Έτσι ενώσαμε την δική μας πρόταση μαζί με τις προτάσεις των κυριών Αννίτας Δημητρίου και Σκεύης Κουκουμά ελπίζοντας ότι θα υπερψηφιστεί αρχές της νέας βουλευτικής περιόδου”, τονίζει η κα Ερωτοκρίτου.

Kαταληκτικά αναφέρει, με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, η Κύπρος θα είναι πρωτοπόρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με αυστηρές ποινές την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Print Friendly, PDF & Email