Για ιστορική ημέρα για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός τους εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως η υλοποίηση της συμφωνίας του 2014 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, για τη ρύθμιση της μη-στρατιωτικής ανάπτυξης στις Βάσεις διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Τη ρύθμιση Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης είχαν υπογράψει το 2014 οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Γουίλιαμ Χέιγκ και είχαν επαναβεβαιώσει με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την ίδια χρονιά. Έκτοτε, ακολούθησαν μακρές συνομιλίες επί των λεπτομερειών της εφαρμογής της ρύθμισης, μια φάση που έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης της διαδικασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βάσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η συμφωνία αποτελεί μια απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διαφόρων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προβλέπει μια σημαντική αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων.
Συνοπτικά, μεταξύ άλλων ότι με τη Διεθέτηση αυτή:
1. Απεγκλωβίζεται για σκοπούς ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων το οποίο εντάσσεται πλέον σε Πολεοδομικές Ζώνες. Συγκεκριμένα, 1800 εκτάρια γης (περίπου 860 εκτάρια στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα 930 εκτάρια στην περιοχή Δεκέλειας) εντάσσονται σε Ζώνες Ανάπτυξης.
2. Θα εφαρμόζονται τα όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από Κύπριους, Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Δημοκρατίας.
3. Θα επιτρέπονται, πέραν της οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, βιομηχανικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, όπως:
(α) Διάφοροι τύποι Εκπαιδευτηρίων (Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, Περιφερειακά Εκπαιδευτήρια, Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης).
(ii) Θεματικά Πάρκα και Κέντρα Πολλαπλού Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Χαρακτήρα.
(iii) Εξειδικευμένου τύπου Κλινικές ή Νοσοκομεία, Κλινικές Αποκατάστασης και άλλα παρεμφερή ιατρικά κέντρα.
4. Εκτός καθορισμένων Ζωνών Ανάπτυξης, είναι επίσης δυνατό να αδειοδοτηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μικρότερης κλίμακας αναπτύξεις, όπως:
(α) Πρατήρια Πετρελαιοειδών.
(β) Εστιατόρια.
(γ) Αίθουσες Δεξιώσεων.
(δ) Ειδικού Τύπου Αναπτύξεις.
Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Διαβάστε το Κοινό Ανακοινωθέν για τη «Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων»
Η εφαρμογή της Διευθέτησης αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των Κυβερνήσεων. Στο 60ό έτος των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης, τα οποία βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και ιδανικά, καθώς και στους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία μη στρατιωτικής ανάπτυξης επηρεάζει τρεις δήμους (Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας) και 16 κοινότητες (Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα) στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών