Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών: Aνάγκη στήριξης της Επιτρόπου Νομοθεσίας με νομικό πλαίσιο και εξειδικευμένο προσωπικό

Την ανάγκη στήριξης, ενδυνάμωσης και αναβάθμισης του θεσμού της Επιτρόπου Νομοθεσίας σημείωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών που εξέτασε τη λειτουργία του θεσμού. Στην συνεδρία συμμετείχε και η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι από τον Οκτώβριο έχουν γίνει νέοι διορισμοί με αποτέλεσμα να διαχωριστεί η Επίτροπος Νομοθεσίας από την Επίτροπο Παιδιού με διορισμό δύο ατόμων σε σχέση με έναν που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Θεσμών ο διαχωρισμός αυτός είναι θετικός, καθώς η εξειδίκευση του κάθε θεσμού θα τον βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα. Θετική χαρακτήρισε επίσης την τοποθέτηση ατόμου που προέρχεται από την Νομική Υπηρεσία, με νομικό υπόβαθρο, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει ακόμα καλύτερα στην λειτουργία του θεσμού. Έχει διαπιστωθεί, όπως είπε, η αναγκαιότητα δημιουργίας νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία της Επιτρόπου Νομοθεσίας, ενώ αναγκαία είναι και η στελέχωση του γραφείου με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να κάνει πιο σωστά τη δουλειά της. Σε αυτή την προσπάθεια της στήριξης, της ενδυνάμωσης και την αναβάθμισης του γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας, ανέφερε, η Επιτροπή Θεσμών είναι στο πλάι της.«Θεωρούμε πολύ αξιόλογο τον θεσμό και ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, θέλουμε να έχουμε μια άριστη νομοθεσία, γιατί κι εμείς ελέγχοντας τον τρόπο λειτουργίας του κράτους εντοπίζουμε τις αδυναμίες, την πολυνομία, την επικάλυψη νόμων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα ενημερώνει την Επίτροπο Νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει μια άψογη συνεργασία για το γενικότερο καλό.

Υπενθύμισε ότι ο θεσμός της Επιτρόπου Νομοθεσίας ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1971 και έχει αρμοδιότητες που αφορούν το νοικοκύρεμα του νομικού πλαισίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μετάφραση νόμων από τα αγγλικά στα ελληνικά, τη συνεργασία με τα Υπουργεία ώστε να εντοπιστούν νόμοι που υπερκαλύπτουν ο ένας τον άλλο και να μην υπάρχει πολυνομία, την εφαρμογή αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και τη συνεργασία με το σώμα. Επίσης η Επίτροπος προχωρεί σε εκθέσεις, επισημάνσεις και μελέτες του νομικού πλαισίου της Κύπρου και έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο σωστού νομικού πλαισίου.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,