Η χρήση των νέων τεχνολογιών όπως είναι τα δίκτυα 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που δημιουργούνται στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Δικαιοσύνης κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Στόχος της συζήτησης ήταν η υιοθέτηση μιας συντονισμένης προσέγγισης για τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών, των προκλήσεων αλλά και αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αποφεύγοντας επικαλύψεις και διασφαλίζοντας παράλληλα την εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Σε παρέμβασή του, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός Εργαστηρίου Καινοτομίας στη Europol, στο οποίο θα συμμετέχουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η ακαδημαϊκή κοινότητα, για παρακολούθηση και ανάλυση των νέων απειλών και για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, το Εργαστήριο Καινοτομίας θα παρέχει με αυτό τον τρόπο υποστήριξη στα κράτη μέλη και θα μεγιστοποιεί τις ικανότητες τους για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής προσέγγισης στον τομέα εντοπισμού και αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών στο πλαίσιο της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, αξιοποιώντας πλήρως τους υφιστάμενους μηχανισμούς της ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.
Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη καλύτερης κατανόησης και διαχείρισης του φαινόμενου του ακροδεξιού βίαιου εξτρεμισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο σημειώνει αύξηση σε κάποια κράτη μέλη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για υιοθέτηση της πρότασης Κανονισμού για την αφαίρεση τρομοκρατικού υλικού από το διαδίκτυο.
Τέλος, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης υιοθέτησαν συμπεράσματα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία τονίζουν, μεταξύ άλλων, τη σημασία περιοδικής εξέτασης της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας για την καταπολέμηση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των αρχών επιβολής του νόμου με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, καθώς και για την ταχεία απομάκρυνση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το διαδίκτυο.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών