Η ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών – Στο προσκήνιο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στην οποία συζητήθηκαν δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η τροποποίηση του Συντάγματος για τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών και οι τροπολογίες του νομοσχεδίου σχετικά με τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου μετά το πέρας της συνεδρίας, δήλωσε πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ειδικά την ίδρυση και λειτουργία της σχολής Δικαστών και θα τεθούν τον Γενάρη στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Όσον αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών, ο κ. Γεωργίου είπε πως θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση στις 6 Δεκεμβρίου η διάταξη για τις δύο συνεχόμενες θητείες του Προέδρου και Αντιπροέδρου μαζί με την πρόταση νόμου Λιλλήκα για τις θητείες των Βουλευτών.

Επιλέον, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, ο κ. Γεωργίου είπε πως επανεξετάστηκαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα, με αμφίδρομη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής. Πρόσθεσε, ότι πολλές τροπολογίες ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου και εξέφρασε την εκτίμηση πως έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες και δημιουργήθηκε πλειοψηφικό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως η Επιτροπή Νομικών με περίεργο τρόπο ενημερώθηκε πως η κυβέρνηση δεν επιμένει στη διάταξη για τον αριθμό των βουλευτών. Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξουν τροπολογίες ώστε αυτές να μην είναι μόνο δύο συνεχόμενες αλλά να είναι αθροιστικά δύο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως κατά κοινή ομολογία των μελών της Επιτροπής μπορούν να προωθηθούν άμεσα τα νομοσχέδια για τη σχολή Δικαστών. Η ψήφιση τους θα βοηθήσει τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και θα βελτιώσει την ποιότητα της, πρόσθεσε. Αναφορικά με τη τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου και των Βουλευτών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η εξουσία του Προέδρου και οι εξουσίες των βουλευτών έχουν εντελώς διαφορετική θεσμική υφή και εξουσίες για αυτό και πρέπει συνταγματικά να προσεγγιστούν διαφορετικά. Για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως απαιτείται αυξημένη ευαισθησία και προσοχή. Ανέφερε επίσης, πως το ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογία ώστε ο κατάλογος των ατόμων που εξουσιοδοτεί ο Αρχηγός Αστυνομίας να προβαίνουν σε παρακολουθήσεις κοινοποιείται και στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email