Υπ. Δικαιοσύνης: Έκκληση προς τα κόμματα για να βοηθήσουν στην επίτευξη της μεταρρύθμισης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης παρουσίασε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής τη δέσμη νομοσχεδίων που άπτονται της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων.

Την παρουσίαση των νομοσχεδίων έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, ενώ παρόντες στη συνεδρία ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός κ. Σαββίδης είπε ότι παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τη δέσμη νομοσχεδίων που άπτονται των δομικών αλλαγών που θα γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Πρόκειται για μια σειρά από νομοσχέδια, όπως ο κ. Σαββίδης εξήγησε, μεταξύ των οποίων και η τροποποίηση του Συντάγματος, τα οποία αποσκοπούν στην ολική αλλαγή της δομής των Δικαστηρίων της Κύπρου. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει εδώ και καιρό, με σκοπό τη βελτίωση της ταχύτητας των Δικαστηρίων, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι είναι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης μας, σημείωσε.

Υπέδειξε δε, πως ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα, την αμεροληψία και την εντιμότητα των Δικαστών, σημειώνοντας ότι το κοινά αποδεκτό πρόβλημα είναι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και προς τούτο, εδράζεται και η τεράστια μεταρρύθμιση που αναλήφθηκε από την Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Έχω απολυτή εμπιστοσύνη τόσο στην ποιότητα όσο και στην αμεροληψία και την εντιμότητα των Δικαστών μας. Το πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό της ταχύτητας, το οποίο είναι αντιληπτό και αποδεκτό από όλους τους φορείς. Είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι μπορούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό και να μπορέσουμε να παράσχουμε καλύτερη ποιότητα Δικαιοσύνης, όπως πιστεύω ότι αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα στατιστικές δεν είναι καθόλου καλές για την ταχύτητα και είναι αυτό το θέμα είναι που προσπαθούμε, μέσα στο πλαίσιο αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, να λύσουμε».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, το πακέτο των μέτρων είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Ανώτατο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ έχει τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, άρα και κατ’ επέκταση συμφωνίας από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Υπουργός απηύθυνε τέλος έκκληση προς τα κόμματα όπως εξετάσουν τα νομοσχέδια το συντομότερο δυνατό, ώστε η μεταρρύθμιση να μπορέσει να προχωρήσει τάχιστα, με ουσιαστική ωφελιμότητα για την Κύπρο και την κοινωνία. «Σε αυτήν τη βάση, ελπίζω πως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο. Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κόμματα να δουν το πρόβλημα της μεταρρύθμισης ως ένα σοβαρό πρόβλημα της χώρας, ένα εθνικό πρόβλημα και ως ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι να κερδίσουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο σύστημα Δικαιοσύνης αλλά και για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και τη φήμη της χώρας, αξιοποιώντας την ως ένα διεθνές κέντρο επίλυσης διαφορών. Πιστεύω ότι η φιλοσοφία των νομοσχεδίων είναι τέτοια που θα βοηθήσει να επιτύχουμε τους σκοπούς αυτούς. Προσβλέπω στη βοήθεια από όλα τα κόμματα για να προωθηθούν τα νομοσχέδια το συντομότερο», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Κατά τη συνεδρία, ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την όλη συνεργασία, τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για την ταχύτητα στη διεκπεραίωση του νομοτεχνικού ελέγχου των νομοσχεδίων και για τις πολύτιμες νομικές συμβουλές και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να συνεργαστούν για να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το δικαστικό σύστημα που έχει λυγίσει από τα διαχρονικά προβλήματα.

Είπε ότι μερικές από τις αλλαγές που προτείνονται είναι ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό και σε ένα Δικαστήριο που θα έχει τριτοβάθμια δικαιοδοσία και η δημιουργία Εφετείου με αρμοδιότητες Ανωτάτου Δικαστηρίου και με αρμοδιότητα να δικάζει κατ’ έφεση τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Επίσης, ανέφερε ότι ρυθμίζεται η αναθεώρηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστικού Συμβουλίου ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή επαρχιακών δικαστών.

Καθορίζονται επίσης, πρόσθεσε, τα κριτήρια αξιολόγησης και πρόσληψης και προαγωγής των δικαστών. Επίσης, συνέχισε θα συσταθεί σχολή δικαστών για την δια βίου επιμόρφωση των δικαστών. Συστήνεται επίσης, πρόσθεσε, Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο και η δημιουργία δικαστηρίου για επίλυση μικρών διαφορών.

Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που προωθούνται σε ζητήματα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και θέματα κτηριολογικών υποδομών.

Είπε επίσης ότι εκ μέρους της Επιτροπής θα δοθεί προτεραιότητα στα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι ένα στοίχημα για όλους τόσο για τη νομοθετική όσο και για την εκτελεστική εξουσία, ώστε να εξυπηρετούνται οι καλώς νοούμενοι σκοποί της δικαιοσύνης και να είναι κερδισμένοι η κοινωνία, το κράτος και γενικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αριστος Δαμιανού είπε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα λειτουργήσει  δημιουργικά και υπεύθυνα. Ωστόσο, εξέφρασε απαρέσκεια για το γεγονός ότι πέραν μιας γενικής ενημέρωσης για τις αρχικές σκέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για αυτή τη σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση.

«Έχουμε προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς για σειρά προνοιών των νομοσχεδίων. Αν και υπάρχουν και θετικές πρόνοιες, εκφράζουμε την αμφιβολία μας αν το συνολικό περιεχόμενο των νομοσχεδίων απαντά στην καθολική απαίτηση για αποτελεσματική, αμερόληπτη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης με διαφάνεια. Αυτή θα είναι η πυξίδα των δικών μας χειρισμών επί των κυβερνητικών προτάσεων με στόχο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό προς όφελος του κράτους δικαίου και των πολιτών», είπε.

Πρόσθεσε ότι σοβαρές διαφωνίες επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων υπάρχουν ακόμα μεταξύ Ανωτάτου Δικαστηρίου και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα  Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι για το ΔΗΚΟ η δικαιοσύνη ήταν πάντοτε και είναι ακόμα προτεραιότητα και είναι κοινή διαπίστωση ότι το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη δεν έχει κομματικό χρωματισμό, ούτε είναι θέμα αντιπολίτευσης ή συγκυβέρνησης, ωστόσο όπως είπε τα κενά που υπάρχουν θα έπρεπε ήδη να είναι αντιμετωπιστεί με λύσεις και προσεγγίσεις που είναι εφικτές απλές και ουσιαστικές, όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Παράλληλα είπε ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι σήμερα σε σημείο που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο της δικαιοσύνης και δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό να υποστηρίξει τη  λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια είναι ο φτωχός συγγενής και δεν υπήρξε ουσιαστική πρόθεση να επενδύσει η πολιτεία σε αυτό τον νευραλγικό τομέα.

Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ταχύτητα αλλά και η ποιότητα της δικαιοσύνης η οποία απονέμεται, συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στα επαρχιακά δικαστήρια, Το ΔΗΚΟ είπε θα μελετήσει τα νομοσχέδια θα εκφράσει συμφωνίες ή διαφωνίες και «επιτέλους ελπίζουμε να έχουμε τη συμβολής της Κυβέρνησης για ένα σύστημα αντάξιο των προσδοκιών μας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι  είναι κοινή παραδοχή ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης στον τόπο χρειάζεται να ανασχηματιστεί, να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει με άλλη φιλοσοφία και σε άλλες βάσεις. Εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάθεση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ευχήθηκε η  η πορεία της εξέτασης τους να είναι σύντομη προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μια νέα Δικαιοσύνη στο τόπο.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ακόμα  να γίνουν τολμηρές αλλαγές και να υπάρξουν αυτές οι βιώσιμες λύσεις που χρειάζεται η κυπριακή Δικαιοσύνη, θα πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα και πάνω από όλα ομογνωμία. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο στάδιο του καταρτισμού των νομοσχεδίων θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει πιο διευρυμένη διαβούλευση και να υπήρχαν οι θέσεις τουλάχιστον της Νομικής Υπηρεσίας, του Γενικού Εισαγγελέα και όλων των υπολοίπων συντελεστών και εταίρων της Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,