Η πολιτική του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Πολιτική Απορρήτου και την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Aπό τις 25 Μαΐου 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει μια νέα πολιτική απορρήτου σε αρμονία με τον Κανονισμό  (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και την Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από  αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ.

Η παρούσα δήλωση πολιτικής σκοπεύει να σας πληροφορήσει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων τα οποία μπορεί να δίδονται κατά την επίσκεψη σας στην ιστοσελίδα αυτή, κατά την υποβολή μιας αίτησης ή τη χρήση μιας υπηρεσίας κατά την εξυπηρέτηση και τις επαφές σας με το προσωπικό καθώς και κατά την αναφορά κάποιου προβλήματος σχετικά με την ιστοσελίδα μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας:

Το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στην οδό Χαράλαμπου Μούσκου, Τ.Κ.  1404, Λευκωσία. Τηλέφωνο (+357) 22865741, Τηλεομοιότυπο (+357) 22304500. Έχει οριστεί Υπεύθυνος Προστασίας  Δεδομένων ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την προστασία δεδομένων και την παρούσα δήλωση. Για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (dpo@s.c.judicial.gov.cy) ή μέσω γραπτού διαβήματος στην ταχυδρομική διεύθυνση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 Οι πληροφορίες που συλλέγονται

Προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες σημαίνει κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα φυσικό πρόσωπο και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση της ταυτότητας του.

Στα πλαίσια της υπηρεσιακής εργασίας τους τα διάφορα τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορούν να συλλέγουν και επεξεργάζονται τα ακόλουθα προσωπικά δεδομένα:

• Στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας στα οποία πιθανό και κατά περίπτωση να συμπεριλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, ημερομηνία γεννήσεως, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός διαβατηρίου, ιστορικό εργοδότησης, μορφωτικά,  ακαδημαϊκά  και επαγγελματικά στοιχεία καθώς και άλλα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

• Οικονομικά στοιχεία και δεδομένα πληρωμών συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων πληροφοριών αναγκαίων για την επεξεργασία πληρωμών και την πρόληψη απάτης, αριθμούς χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, κωδικούς ασφαλείας και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναφορικά με πληρωμή ή χρέωση.

• Επαγγελματικές πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που παρέχονται κατά την διάρκεια συμβατικής σχέσης μεταξύ ιδιωτών, οργανισμών ή εταιρειών και των υπηρεσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή που παρέχονται σε εθελοντική βάση.

• Ηλεκτρονικά προφίλ και στοιχεία χρήστη ηλεκτρονικής πληροφόρησης και αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης, διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (ΙP address), τεχνικά δεδομένα αναφορικά με τον τύπο του φυλλομετρητή (browser) και της συσκευής (device) που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβαση, την πλατφόρμα αναζήτησης κλπ  τα οποία συλλέγονται κατά την επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου

• Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία δυνατό να ζητηθούν και τύχουν επεξεργασίας για τους σκοπούς των εργασιών και της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως για παράδειγμα πληροφορίες για την εθνοτική και φυλετική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, συνδικαλιστική δράση, πληροφορίες για θέματα σωματικής ή ψυχικής υγείας, ποινικά αδικήματα και γενετικά ή βιομετρικά δεδομένα.

Πότε συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα

Η συλλογή προσωπικών δεδομένων μπορεί να γίνεται κάτω από τις ακόλουθες περιστάσεις:

• όταν ιδιώτης ή οργανισμός αναζητεί η χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή επισκέπτεται την ιστοσελίδα του,

• όταν ιδιώτης ή οργανισμός προσφέρεται για την παροχή ή παρέχει υπηρεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο,

• όταν οποιοσδήποτε επικοινωνεί με τη γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου είτε μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου, είτε γραπτώς ή όταν παρέχει πληροφορίες που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα κατευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο συμπεριλαμβανομένης και της προφορικής συνομιλίας με το προσωπικό,

• όταν ιδιώτης ή οργανισμός διενεργούν διαδικτυακή έρευνα, ανιχνεύουν δεδομένα (browse), συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική αίτηση, υποβάλλουν κάποιο αίτημα ή με οποιοδήποτε τρόπο συνδέονται με την ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων

Προσωπικά δεδομένα μπορεί να τύχουν επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόνο για κάποιον από τους ακόλουθους σκοπούς:

• για την εκτέλεση έννομου καθήκοντος ή τη διαχείριση έννομης σχέσης ή σύμβασης με ιδιώτη ή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας πληρωμών, λογιστικών πράξεων, διαχειριστικών ελέγχων, χρεώσεων και εισπράξεων και της ταυτοποίησης προσώπων εξουσιοδοτημένων για την παροχή προμηθειών ή υπηρεσιών προς το Ανώτατο Δικαστήριο,

• για την εκπλήρωση νομικής υποχρέωσης, για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Δικαστηρίων και υποστήριξης της Δικαστικής Υπηρεσίας και την παροχή συναφών υπηρεσιών προς το κοινό,

• για σκοπούς συμμόρφωσης με νομοθετικές διατάξεις και των δημοσιοϋπαλληλικών υποχρεώσεων του προσωπικού συμπεριλαμβανομένης της τήρησης αρχείων, διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης, βιντεογράφησης και ηχογράφησης,

• για σκοπούς ανάλυσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και επικοινωνιών και για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις εκάστοτε ισχύουσες πολιτικές και πρότυπα,

• για σκοπούς ελέγχου της εισόδου στα κτήρια, υποστατικά και εγκαταστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για λόγους ασφαλείας,

• για την προστασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων  του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για την πρόσληψη και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και απειλών από απάτη ή άλλες παράνομες ή κακόβουλες πράξεις,

• για σκοπούς ασφαλιστικής κάλυψης,

• για σκοπούς επεξεργασίας αιτήσεων για εργοδότηση, πρόσληψη ή διορισμό,

• για σκοπούς άσκησης ή προάσπισης νομικών δικαιωμάτων ή προς συμμόρφωση με διατάγματα  Δικαστηρίου και

• για κάθε άλλο σκοπό που σχετίζεται ή είναι επικουρικός με οτιδήποτε από τα πιο πάνω ή για κάθε άλλο σκοπό για τον οποίο προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είναι δυνατή για  οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες λόγους ή μπορεί να στηρίζεται σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθε νομικές βάσεις:

• όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση του αιτήματος του υποκειμένου των δεδομένων ή για την εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης με ιδιώτη ή οργανισμό,

• για σκοπούς συμμόρφωσης με νομικές υποχρεώσεις καθώς επίσης και για σκοπούς τήρησης αρχείου σχετικά με τις διαδικασίες συμμόρφωσης ή για την τήρηση αρχείου τελών και φόρων,

• όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει εκφράσει ρητά τη συναίνεση του για την επεξεργασία των πληροφοριών που το αφορούν.

Κοινοποίηση και διαβίβαση των πληροφοριών

Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να διαβιβαστούν ως ακολούθως:

• σε κυβερνητικά τμήματα, υπηρεσίες ή άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς όταν αυτό επιβάλλεται από νόμο ή κατόπιν εξασφάλισης της συναίνεσης του επηρεαζομένου,

• σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων παρόχων συγκεκριμένων υπηρεσιών συμβεβλημένους με το Ανώτατο Δικαστήριο και μόνο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όπως δικηγόρους, συμβούλους ή εμπειρογνώμονες, μεταφραστές, μεταφορείς, συνεργεία καθαρισμού ή άλλες αναγκαίες οντότητες),

• σε δικαστήρια, αρχές επιβολής του νόμου, διαιτητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους ή σε άλλα πρόσωπα όταν αυτό είναι εύλογα αναγκαίο για την θέσπιση, άσκηση ή υπεράσπιση μιας έννομης αξίωσης ή δικαιώματος ή για τους σκοπούς εξωδικαστικής διαδικασίας επίλυσης διαφοράς.

• σε παρόχους υπηρεσιών που εργοδοτούνται ή δεσμεύονται στα πλαίσια συμφωνίας με την Δικαστική Υπηρεσία να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τους λόγους που προαναφέρθηκαν και μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από αυτό.

Ασφάλεια και εμπιστευτικότητα

•Προσέγγιση

To Ανώτατο Δικαστήριο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών και υλικών μέτρων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (τα οποία διαβιβάζονται, αποθηκεύονται ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τυγχάνουν επεξεργασίας από αυτό) από τυχαία ή έκνομη καταστροφή, απώλεια, αλλοίωση, αναρμόδια αποκάλυψη, πρόσβαση ή διαρροή. Οι δε πάροχοι υπηρεσιών προς το Ανώτατο Δικαστήριο, επιλέγονται με τη δέουσα προσοχή και δεσμεύονται για τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέτρων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια όταν οποιοδήποτε πρόσωπο επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να τύχει πληροφόρησης για ζήτημα που το αφορά, μπορεί να ζητηθεί η επιβεβαίωση της ταυτότητας του για σκοπούς προστασίας των προσωπικών του δεδομένων.

• Περιορισμοί

Παρά την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων πρακτικών, τεχνολογιών και συστημάτων προστασίας αρχείων και πληροφοριών κανένα φυσικό ή ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Ως εκ τούτου κανένας μπορεί να εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε  διαβίβαση πληροφορίας μέσω του διαδικτύου θα είναι πλήρως ασφαλής και θα διατηρήσει τον εμπιστευτικό της χαρακτήρα. Παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πληροφοριών, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ή εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων που διαβιβάζονται στην ιστοσελίδα του. Συνεπώς η ευθύνη για κάθε ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων βαρύνει τον αποστολέα. Οι υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόλις παραλάβουν πληροφορία ή στοιχεία με προσωπικά δεδομένα, λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν κάθε αναρμόδια πρόσβαση ή διαρροή. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεχίσει να αναθεωρεί τις σχετικές πρακτικές και θα εφαρμόζει  επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας όταν και όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν διαθέσιμη την αναβάθμιση των εφαρμοζόμενων συστημάτων ασφαλείας.

Σε περίπτωση διαρροής, ανάσχεσης ή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα που διαβιβάζονται ηλεκτρονικά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα φέρει οιανδήποτε ευθύνη για τυχόν αναρμόδια χρήση ή κατάχρηση των πληροφοριών ή προσωπικών δεδομένων που διαβιβάστηκαν σε αυτό.

• Μέτρα προστασίας

Η γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου χρησιμοποιεί πληθώρα μέτρων ασφαλείας, ασφαλιστικών δικλείδων και διαδικασιών περιλαμβανομένης της χρήσης συστημάτων firewalls και ελεγχόμενης πρόσβασης για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Λαμβάνεται δε μέριμνα για την συνεχή αξιολόγηση των μεθόδων χειρισμού και των μέτρων προστασίας των λαμβανομένων πληροφοριών για το σκοπό της περαιτέρω αναβάθμισης της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας τους.

Τα Δικαιώματα των Υποκειμένων των Δεδομένων

Αναφορικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων υπάρχουν διάφορα δικαιώματα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα πιο κάτω:

• Δικαίωμα Πρόσβασης

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αντίγραφο των προσωπικών τους δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το δικαίωμα αυτό υπόκειται σε εξαιρέσεις και η πρόσβαση μπορεί να απορριφθεί όταν για παράδειγμα η πρόσβαση στις ζητούμενες πληροφορίες δυνατό να οδηγήσει σε αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων ή όταν η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών απαγορεύεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση το υποκείμενο των δεδομένων δικαιούται να δει τις πληροφορίες που φυλάσσονται στα τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι οποίες το αφορούν. Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού προτρέπεται το κοινό όπως επικοινωνεί με το Ανώτατο Δικαστήριο στη διεύθυνση και στα τηλέφωνα που αναφέρονται πιο πάνω.

• Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών ή/και συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων

Οι υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται και τηρούνται για σκοπούς επεξεργασίας από αυτές να είναι ακριβή, πλήρη και ενημερωμένα. Eνθαρρύνεται ως εκ τούτου το κοινό όπως επικοινωνεί άμεσα με τη γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οποιαδήποτε τηρούμενο στοιχείο ή πληροφορία προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι ακριβής ή έχει αλλάξει.

Δικαίωμα εναντίωσης

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάσταση του, κάθε πρόσωπο έχει επίσης το δικαίωμα να αντιτάσσεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέσω των διαθέσιμων στοιχείων επικοινωνίας. Το αίτημα θα αξιολογείται με βάση τα περιστατικά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που το περιβάλλουν.

• Δικαίωμα διαγραφής (λήθης)

Κάθε πρόσωπο διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών του δεδομένων που συλλέχθηκαν και τηρούνται από τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου όταν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι πλέον απαραίτητες για το σκοπό για τον οποίον συλλέχθηκαν ή όταν, μεταξύ άλλων, η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στερείτο νόμιμης βάσης.

Στην περίπτωση που προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας από το Ανώτατο Δικαστήριο στα πλαίσια της άσκησης της δικαιοδοτικής του αρμοδιότητας κατά τα άρθρα 5 και 6 του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου του 2018 (Ν. 125(Ι)/2018) τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων και οι υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας περιορίζονται στην έκταση όπου οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι και ανάλογοι για την εξασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των δικαστικών διαδικασιών.

• Δικαίωμα υποβολής παραπόνου

Οποιοδήποτε παράπονο σε σχέση με τη χρήση προσωπικών δεδομένων από τις υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορεί να υποβάλλεται στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων είτε γραπτώς είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πλήρη περιγραφή των περιστάσεων οι οποίες αποτελούν τη βάση του παραπόνου. Το Ανώτατο Δικαστήριο διαβεβαιώνει ότι όλα τα σχετικά παράπονα/καταγγελίες θα εξετάζονται ενδελεχώς. Οι επηρεαζόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον ιστότοπο www.dataprotection.gov.cy .

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , ,