Εκδήλωση με θέμα: “Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος -Whistleblowers” 🗓

To Cyprus Integrity Forum (CIF) σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Blue Print for Free Speech της Αυστραλίας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: “Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (Whistleblowers)”

Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 17:15, στο Μέγαρο ΚΕΒΕ (Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 38 & Οδός Δεληγιώργη 3, 1ος όροφος, 1066 Λευκωσία).

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν μέτρα για το πως μπορεί να εφαρμοστεί μια νέα νομοθεσία και ποια είναι η υπάρχουσα τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα.

 • Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 • Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά
 • Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση.
 • Την εκδήλωση στηρίζουν το ΚΕΒΕ και το Vouli.Tv το οποίο θα μεταδίδει την εκδήλωση ζωντανά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας της εκδήλωσης ή τηλεφωνώντας στο γραφείο του CIF, 22025772.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι τα πρόσωπα που καταγγέλλουν, όταν τα διαπιστώνουν στο πλαίσιο της εργασίας τους, παραπτώματα που μπορούν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον έχοντας, για παράδειγμα, αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς και τα δημόσια οικονομικά. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σήμερα χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό. Επί του παρόντος, μόνο δέκα χώρες της ΕΕ διαθέτουν πλήρη νομοθεσία για την προστασία τους. Σε επίπεδο ΕΕ, μόνον σε πολύ περιορισμένο αριθμό τομέων (κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών) υπάρχει νομοθεσία που περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Σε μελέτη που διεξήγαγε η Επιτροπή το 2017, εκτιμήθηκε ότι οι απώλειες δυνητικών κερδών που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις, κυμαίνονται από 5,8 ως 9,6 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ συνολικά. Στην Κύπρο και με την κύρια συμβολή του CIF έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το οποίο βρίσκεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το ΚΕΒΕ καλεί όλα τα μέλη της Κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας να δώσουν το παρόν τους για στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης για πάταξη της διαφθοράς και βελτίωση της διαφάνειας στην Κύπρο.

Δείτε το πρόγραμμα :

5:15 – 5:25pm    Welcome Address

 • Mr Marios Skandalis, Cyprus Integrity Forum, and
 • Dr Suelette Dreyfus, University of Melbourne & Blueprint for Free Speech
 • Statement by The Ministry of Justice and Public Order
 • Mrs Elpida A. Solonos, Office for Transparency and Prevention of Corruption

5:25 – 6:25pm Panel Discussion

The panel will discuss the path and speed of progress in the protection of whistleblowers in Cyprus, in law and inpractice. Itwill also discuss how othercountries are moving forward in this area in order to reduce corruption and technological solutions

Discussion Moderator:

Dr Suelette Dreyfus, School of Computing and Information Systems at the University of Melbourne, and Blueprint for Free Speech

Panel:

 • President of the Cyprus Parliament will be represented by Mr Costas Eustathiou
 • Commissioner for Personal Data Protection Cyprus, Ms Irene Loizidou Nikolaidou
 • Mr Bruno Galizzi, FIBGAR Project Coordinator of the EU-supported Expanding Anonymous Tipping (E.A.T.) Project
 • Assoc. Prof Maria Krambia-Kapardis, Cyprus University of Technology Representative of the Cyprus Integrity Forum Board

6:25 – 6:45pm   Open to the audience for questions

6:45 – 7:30pm   Integrity community networking – coffee and light refreshments

Print Friendly, PDF & Email
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ετικέτες: , , , ,