Επεκτείνεται ο θεσμός της Ανοιχτής Φυλακής

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη και κατόπιν των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, καθώς και η επέκταση του χρόνου παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών. 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, τροποποιείται αριθμός Κανονισμών στον περί «Φυλακών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020» κατά τρόπον που θα μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα. Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα. “Αυτό θα βοηθήσει πέραν από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στην ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα“, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Το νομοσχέδιο αυτό θα τεθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση, υπό τη μορφή του κατ’ επείγοντος.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email