Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για αποσυμφόρηση των Φυλακών

Νομοσχέδιο για την τροποποίηση της έκτισης ποινής υπό επιτήρηση και νομοσχέδιο για την ανοικτή φυλακή, θα καταθέσει στην έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, με ταυτόχρονη εισήγηση για διεύρυνση των κατηγοριών των κρατουμένων που δικαιούνται προεδρική χάρη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, σύσκεψης με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών με αντικείμενο συζήτησης  τα θέματα που άπτονται της άμεσης αναγκαιότητας αποφόρτισης του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές ιδίως λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Προηγουμένως, ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων είχε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Γενικό Εισαγγελέα και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία ζητούσε την πρόωρη αποφυλάκιση φυλακισμένων, εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού.

Δείτε την επιστολή

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνη στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Η υποβολή εισήγησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για εξέταση από τον Γενικό Εισαγγελέα της πιθανότητας απονομής Προεδρικής χάριτος σε επιπρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων, πάντα με εξαίρεση των αδικημάτων για τα οποία πάγια δεν δίδεται Προεδρική χάρη.

2. Η ετοιμασία και υποβολή νομοσχεδίου κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον επιτήρησης (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα, που:

 (α) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους,

 (β) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών αλλά μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.

Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα που προβλέπονται στον βασικό Νόμο.

3. Η ετοιμασία και υποβολή νομοσχεδίου κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της δυνατότητας των φυλακισμένων που μπορούν να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή και την επέκταση του χρόνου παραμονής τους στο Κέντρου Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών για ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να ενταχθούν στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Tέλος, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,