Απάτη με επενδυτικά σχέδια – Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή αποφάσισε το Κακουργιοδικείο

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε την Πέμπτη ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή σε γυναίκα ηλικίας 43 ετών από τη Λάρνακα, ύστερα από δική της παραδοχή σε 18 κατηγορίες που αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σειρά κατηγοριών κλοπής από αντιπρόσωπο, εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και έκδοσης επιταγής χωρίς αντίκρισμα, αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η 43χρονη, που είναι αδελφή του πατριού της παραπονούμενης, κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ για να τα βάλει σε συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η επένδυση αυτή ήταν εγγυημένη.Η παραπονούμενη τον Ιανουάριο του 2013 πήρε από τον λογαριασμό της τραπεζική επιταγή για το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ και το παρέδωσε στην 43χρονη για να τα επενδύσει με τη δεύτερη να παραδίδει υποτιθέμενη απόδειξη παραλαβής των χρημάτων. Λίγες μέρες μετά η κατηγορούμενη ανέφερε στην παραπονούμενη ότι για να είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα της η επένδυση έπρεπε να ανέρχεται στις 20 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο η δεύτερη απάντησε ότι δεν είχε άλλα χρήματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο η παραπονούμενη έδωσε στην 43χρονη σε τρεις περιπτώσεις ποσό τριών, τεσσάρων χιλιάδων και χιλίων ευρώ λαμβάνοντας υποτιθέμενη απόδειξη παραλαβής των χρημάτων. Τον Ιούλιο του 2014 η παραπονούμενη επικοινώνησε με την κατηγορούμενη και της ανέφερε ότι είχε ακόμα 8 χιλιάδες ευρώ για το επενδυτικό σχέδιο, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μεταξύ 2015 – 2016 η γυναίκα παρέδωσε στην 43χρονη άλλες δέκα χιλιάδες ευρώ. Τον Μάιο του 2016 η κατηγορούμενη επικοινώνησε με την παραπονούμενη και της ανέφερε ότι το σύνολο στον λογαριασμό της σε συγκεκριμένη Τράπεζα ήταν 45 χιλιάδες ευρώ και ότι θα έπρεπε να καταθέσει άλλες πέντε χιλιάδες προκειμένου να είναι εγγυημένο το ποσό της. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2016 η παραπονούμενη παρέδωσε στην κατηγορούμενη χρηματικά ποσά ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους παρέδωσε στην 43χρονη ποσό άλλων δέκα χιλιάδων ευρώ που ήταν προϊόν του γάμου της και στη συνέχεια άλλες δέκα χιλιάδες.

Σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2017 η παραπονούμενη και ο σύζυγος της αποτάθηκαν στην κατηγορούμενη για να μεσολαβήσει για την αγορά αυτοκινήτου που στοίχιζε 20.500 ευρώ, δίνοντας της μάλιστα το ποσό των δυόμιση χιλιάδων ευρώ. Η κατηγορούμενη ανέφερε ότι είχε παραγγείλει το αυτοκίνητο και θα έφτανε στο τέλος Δεκεμβρίου ενώ συνολικά το ζευγάρι κατέθεσε στον λογαριασμό της 43χρονης ποσό 5.100 ευρώ. Όταν τον Ιανουάριο του 2018 το αυτοκίνητο που είχε παραγγείλει το ζευγάρι δεν έφτασε επικοινώνησε με την κατηγορούμενη η οποία τους ανέφερε ότι το πλοίο με το φορτίο είχε επιστραφεί στην Αγγλία διότι υπήρχε πρόβλημα με κλεμμένα αυτοκίνητα τα οποία εξάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ζευγάρι άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κατηγορούμενη και της ζήτησε να παρουσιάσει αποδεικτικά για την κατάσταση του λογαριασμού στο επενδυτικό σχέδιο. Η 43χρονη παρουσίασε κάποιο έγγραφο στο οποίο αναγραφόταν ότι τον Ιανουάριο του 2018 το υπόλοιπο στον λογαριασμό της γυναίκας ανερχόταν στις 111 χιλιάδες ευρώ. Έπειτα από διάφορες εξελίξεις στην υπόθεση και αφού πλέον η παραπονούμενη  έχασε την εμπιστοσύνη της στην κατηγορούμενη αποτάθηκε στην Αστυνομία η οποία την συνέλαβε τον Απρίλιο του 2018. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαφάνηκε μεταξύ άλλων ότι τα αναφερόμενα επενδυτικά σχέδια δεν ήταν υπαρκτά κατά τον επίδικο χρόνο και ότι δεν έγινε καμία κατάθεση εκ μέρους της γυναίκας σε σχέδιο/χαρτοφυλάκιο.

Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του μεταξύ άλλων την παραδοχή της κατηγορουμένης, το λευκό ποινικό μητρώο, την ηλικία, τις οικογενειακές και προσωπικές της περιστάσεις, την απολογία, ομολογία και συνεργασία της με τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, την έμπρακτη μεταμέλεια της, την αποζημίωση και τη συμφιλίωση της με την παραπονούμενη και την επιθυμία της παραπονούμενης να μην προχωρήσει περισσότερο η υπόθεση. Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει ότι δεν παραγνωρίζει ως επιβαρυντικά για την κατηγορουμένη, το εύρος της εγκληματικής της συμπεριφοράς, όπως και τον προσεκτικό προσχεδιασμό και προγραμματισμό με τον οποίο έδρασε και σημειώνει πως η ενδεικνυόμενη ποινή είναι αφεύκτως και δυστυχώς για την κατηγορουμένη, αυτή της επιβολής ποινής φυλάκισης. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε διάφορες ποινές φυλάκισης σε 18 συνολικά κατηγορίες με την υψηλότερη να ανέρχεται στα τρία χρόνια ενώ οι ποινές συντρέχουν.Ωστόσο το Δικαστήριο εκτιμώντας τα προσωπικά περιστατικά και κυρίως την τρέχουσα εγκυμοσύνη της κατηγορουμένης και ασκώντας την διακριτική του ευχέρεια, ανέστειλε την ποινή φυλάκισης της για περίοδο τριών ετών.


 Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,