Ακυρώθηκε ποινή φυλάκισης γιατί δεν λήφθηκε υπόψη ενεργοποίηση άλλης ποινής

To Aνώτατο Δικαστήριο, εξέδωσε απόφαση στις 20 Μαΐου 2020,  στην Ποινική Έφεση Αρ. 179/2019, «Ζαχαρία v Aστυνομίας».

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από παραδοχή, επέβαλε στον εφεσείοντα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2 μέχρι 12 μηνών σε κατηγορίες που αφορούσαν κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Η ποινή των δώδεκα μηνών αφορούσε την παράνομη κατοχής κάνναβης με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο (κατηγορία 3) και η ποινή των δύο μηνών φυλάκισης για το αδίκημα του καπνίσματος κάνναβης (κατηγορία 9).

Το παράπονο του εφεσείοντα που προβάλλεται με την υπό κρίση έφεση εστιάζεται στο γεγονός ότι κατά την έκθεση των γεγονότων ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου για σκοπούς επιβολής ποινής, καμιά πλευρά δεν πληροφόρησε το Δικαστήριο ότι με την επιβολή ποινής στην κατηγορία 9 θα ενεργοποιείτο ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης 329 ημερών, που αντιστοιχούσε σε προεδρική χάρη που έτυχε ο εφεσείοντας μετά την καταδίκη του σε άλλη ποινική υπόθεση (αρ. 13005/2019) κι  υποστηρίζει ότι εάν το πρωτόδικο Δικαστήριο γνώριζε για την ύπαρξη της Προεδρικής χάριτος, η ποινή που θα του επέβαλλε θα ήταν διαφορετική.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ενεργοποίηση της ανασταλείσας, με Προεδρική χάρη, ποινή φυλάκισης των 329 ημερών στην επίδικη κατηγορία, οδηγεί ως θέμα λογικής και δικαίου σε έκτιση ποινής δυσανάλογης προς το αδίκημα (κάπνισμα κάνναβης) που διέπραξε ο εφεσείων. Παραβιάζεται δηλαδή έκδηλα η αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα ο εφεσείοντας, ενώ είχε τιμωρηθεί – με ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών στην 3η κατηγορία να τιμωρείται εν τέλει με επιπρόσθετη ποινή φυλάκισης 329 ημερών στην 9η κατηγορία επειδή κάπνισε κάνναβη. Και αυτό γιατί δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου από οποιαδήποτε πλευρά ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης των 2 μηνών στην κατηγορία 9 θα ενεργοποιούσε την ανασταλείσα – λόγω προεδρικής χάριτος – ποινή φυλάκισης 329 ημερών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το παράπονο του εφεσείοντα συμφώνησε και η ευπαίδευτη συνήγορος της εφεσίβλητης, η οποία κάλεσε το Εφετείο να εγκρίνει  την έφεση τονίζοντας ότι αν πράγματι το πρωτόδικο Δικαστήριο πληροφορείτο για την ύπαρξη της Προεδρικής χάριτος ασφαλέστατα η ποινή που θα  επέβαλλε στον εφεσείοντα θα ήταν διαφορετική.    Την στάση της δικηγόρου της Δημοκρατίας επικρότησε το Δικαστήριο.

Επομένως η ποινή φυλάκισης των δύο μηνών που επιβλήθηκε στην κατηγορία 9, ακυρώνεται και η έφεση επιτυγχάνει.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,