Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» για τα ελληνικά σύνορα (vid)

Μήνυμα πρακτικής στήριξης στην Ελληνική Δημοκρατία για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της και έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόζει την Κοινή δήλωση του 2016 για το μεταναστευτικό, θα απευθύνουν το απόγευμα της Τετάρτης οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετήσουν οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει καθοριστική και οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Οι 27 σημειώνουν ότι η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό και προτρέπουν τους μετανάστες να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, προσπαθώντας παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης. Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τα άλλα Κράτη Μέλη που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο και τονίζει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων”. Επιπλέον το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία “να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης του 2016 και να απέχει από δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή”, τονίζοντας ότι “η δήλωση αυτή παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει πρόσφυγες”.

Διαβάστε επίσης: Το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία: Ασφάλεια, νομιμότητα… και tertium non datur;

Ακόμη, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσθετη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη δέσμευσή της να διαθέσει άμεσα 350 εκατ. Ευρώ, ενώ επιπλέον 350 εκατ. Ευρώ θα μπορούσαν να ζητηθούν στο πλαίσιο διορθωτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης. “Όλα τα κράτη μέλη, η Κομισιόν και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις περιφέρειες υπό πίεση, ιδίως μέσω της ανάπτυξης της ταχείας επέμβασης στα σύνορα του FRONTEX”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. 

Τέλος το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ισχυρές δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα που εξέφρασαν οι τέσσερις πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν στις 6 Μαρτίου το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Δείτε επίσης το βίντεο που ετοίμασε η Κομισιόν με πλάνα από την επίσκεψη των προέδρων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ :

Με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,