Έγκριση εναρμονιστικών νομοθεσιών για τα εμπορικά σήματα υπό διαμαρτυρία βουλευτών για καθυστέρηση

Η Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον, 2 αποχές ψήφισε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα εμπορικά σήματα και με 22 ψήφους  υπέρ, 3 εναντίον, 12 αποχές ενέκρινε τους συν αυτό κανονισμούς αφού προηγουμένως διαμαρτυρήθηκαν πολλοί βουλευτές και επέκριναν τους τεχνοκράτες και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, που έφεραν εκ νέου το νομοθετικό σώμα μπροστά το δίλημμα είτε να ψηφίσει νομοθεσία με διαδικασία εξπρές είτε να επιβληθεί στη Δημοκρατία πρόστιμο.

Σε ό,τι αφορά τα δύο νομοθετήματα υπάρχει προς εκδίκαση σε βάρος της Δημοκρατίας διαδικασία επί παραβάσει. Στους κανονισμούς όπως αναφέρθηκε υπάρχει ψηλή αύξηση τελών για την εγγραφή σημάτων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπέβαλε αίτημα για αναβολή επειδή όπως ανέφερε ήταν αδύνατο να αναγνωσθούν και να τύχουν νομοτεχνικής επεξεργασίας νομοθετικά κείμενα 400 σελίδων. Το αίτημα απέσυρε αργότερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι πήραν Υπουργική Απόφαση που δεν εκτελείται για να καταθέτουν έγκαιρα και 3 μήνες πριν τη λήξη προθεσμιών τα εναρμονιστικά νομοθετήματα. Το κόστος του κινδύνου να επιβληθεί πρόστιμο να το επωμίζονται αυτοί που έχουν την ευθύνη είτε είναι πολιτικοί προϊστάμενοι είτε τεχνοκράτες, αυτοί που ευθύνονται για το πρόστιμο πρέπει να το πληρώνουν, συνέχισε και πρόσθεσε ότι “πολλοί νιώθουν ότι το δημόσιο είναι δικό τους, το ιδιωτικοποίησαν”.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων στην Επιτροπή Εμπορίου εκτυλίχθηκε καυγάς μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και του Εφόρου Εταιρειών. Πρόσθεσε ότι προέκυψε μία κατάσταση που δεν τιμά την Κύπρο, το Υπουργείο Εμπορίου και το Γραφείο Εφόρου Εταιρειών.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “συμφωνήσαμε ότι ψηφίζουμε σήμερα για το καλό του τόπου” και κάλεσε τους συναδέλφους του να το υπερψηφίσουν και να εγκρίνουν τους κανονισμούς επειδή όπως ανέφερε αν δεν ψηφιστεί δεν θα έχει νόημα η δουλειά που έγινε την Τρίτη.

Είπε πως είναι απαράδεκτο ότι η Επιτροπή Εμπορίου έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εμπορίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή να λειτουργεί υπό τον εκβιασμό των προστίμων. Ο κ. Κυπριανού δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών για να μειωθούν τα τέλη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι στις αρχές του 2017 ετοιμάστηκαν τα κείμενα  των νομοθετημάτων από εμπειρογνώμονα της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι “καταντήσαμε το κορόιδο της κατάστασης”. Ο κ. Κώστα ανέφερε πως το  ερώτημα που τίθεται είναι αν η Κυβέρνηση θα φέρει άλλους κανονισμούς, καθώς σε αυτούς που εγκρίθηκαν υπάρχουν τέλη που πολλαπλασιάζονται. Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε το ύψος των τελών σε νομοθετήματα που είναι γεμάτα λάθη και παραλείψεις, συνέχισε προσθέτοντας ότι τα νέα τέλη είναι πάρα πολύ ψηλά, για αυτό και το ΑΚΕΛ ψηφίζει το νομοσχέδιο και τηρεί αποχή τους κανονισμούς. Πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Άριστος Δαμιανού είπε ότι κανένας δεν μπορεί να νιώθει καλά για τον θεσμικό εκβιασμό. Πρόσθεσε ότι περιέχονται γελοιότητες μέσα στους νόμους, ανέφερε ότι είμαστε επί παραβάσει, στο Δικαστήριο και για μην πληρώσει η Δημοκρατία το πρόστιμο, ψηφίζουμε να το πληρώσουν οι πολίτες με πολλαπλασιασμό των τελών. Είπε ακόμα ότι “οι  Μανδαρίνοι έχουν πολιτικό προϊστάμενο”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως πρέπει να συγχαρούμε τους υπαλλήλους που χειρίστηκαν τη νομοθεσία και να τους ονοματίσουμε. Πρόσθεσε ότι 8 μήνες της καθυστέρησης οφείλονται στη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το δίλημμα στο οποίο επανειλημμένα τίθεται η Βουλή.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας απηύθυνε έκκληση να εξεταστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε για την προσωπική αστική ευθύνη.  Μόνο έτσι θα ρυθμιστεί η κατάσταση, συμπλήρωσε.

 Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι αντικρούει το επιχείρημα ότι αν ψηφιστούν τα νομοθετήματα θα γλιτώσουμε το πρόστιμο. Πρόσθεσε ότι η παράβαση υπάρχει και εξαρτάται από την Επιτροπή αν θα αποδεχθεί την υπεράσπιση που θα προβάλει η κυβέρνηση. Είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι συνέβη σε άλλες περιπτώσεις.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως όσο επαναλαμβάνεται αυτή η ιστορία και η Βουλή δεν λαμβάνει μέτρα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,